Oldalletöltések száma: 10395715
2019. október 14. hétfő 09:59,
Helén napja van.

Nem mindegy, mikor mérünk és hogy mennyit

vernyomasmeres otthon 001Ifjabb korban, hacsak nincs valamilyen ezzel kapcsolatos betegsége az embernek, igen ritkán találkozik a vérnyomásméréssel, viszont ahogy korosodik valaki, úgy kell mind nagyobb figyelmet fordítania erre és gyakrabban mérnie, vagy méretnie a vérnyomását. Nem árt megismerkedni a mértékekkel.

   A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekapcsolódnak az emberek fejében, ráadásul mindkettőt szokta is ellenőrizni az orvos. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a Webbeteg.hu oldalon elmagyarázta a különbséget és eloszlatta a tévhiteket.

Bővebben ...

Ahelyett, hogy eltűnt volna a Földről, újra támad a gümőkór

tuberkulozis ziarhargita roA 20. század legelején Magyarországon a halálesetek 25%-át a tbc, a tuberkulózis, vagy más néven gümőkór okozta. Emiatt világszerte Morbus hungaricus-nak, vagyis magyar betegségnek nevezték azt a kórt, amely a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt.

   Ma már gyógyítható, de még mindig több mint kétmilliárd ember fertőzött a tbc kórokozójával, amely tartós köhögéssel, kimerültséggel, súlyvesztéssel is jár. De miután ezek nem egyértelmű jelek, még napjainkban is hárman halnak meg percenként a gümőkórnak is nevezett betegségben világszerte.

Bővebben ...

Pár év múlva akár vissza is fiatalodhatunk majd, ha akarunk

visszafiatalodas drkurgis comAki szeretne sokáig fiatal maradni most új reményt kapott. Mert bár sokak bíznak abban, hogy ők örök életet fognak élni, eddig ez még senkinek sem sikerült, ráadásul a szép fiatal és dolgos középkorúságot jelentő évek gyorsan elszálnak, az emberek pedig megöregszenek. Talán belátható időn belül már visszafiatalodhatnak majd, akik akarnak.

   Több egyesült-államokbeli és egy kanadai intézet közreműködésével végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett rekombinációs (a meglévő tulajdonságokat kialakító örökítő tényezők újrarendeződése) emberi növekedési hormon (rhGH) epigenetikai szempontból képes visszafordítani az öregedést – írta az Arsratio.hu.

Bővebben ...

Gyermekeink, unokáink már arany árában veszik majd a kenyeret

buza foodbusinessnews netBár az idei nyarunk nem volt kibírhatatlanul meleg, mint volt több korábbi esztendőben, mégis az elmúlt teleken is éreztük, hogy megállíthatatlanul melegszik a légkör. A tudósok szerint ennek pár évtized múlva már igen súlyos következményei lesznek, sőt vannak, akik szerint már ehhez évtizedeink sincsenek.

   Mindez erőteljesen kihat majd a mezőgazdaságra, állattenyésztésre, így az élelmiszereinkre is, olyannyira, hogy mindennapi kenyerünk kerül ezáltal veszélybe. A kutatók szerint 70-80 éven belül a búzatermő területek akár 60 százalékát is sújthatják egyszerre aszályok – olvasható az Agroinform.hu oldalon.

Bővebben ...

Időben kellene segíteni a pszichiátriai betegeknek, hogy ne legyen oly sokszor késő

mentalis beteg irishtimes comSajnálatosan sok embertársunk küzd mentális problémákkal, olyan kínzó érzésekkel, amelyekre nem találja a válaszokat és a megnyugtató megoldást, ezért lemond a legfontosabbról, az egyszeri és megismételhetetlenről, az életről, amelynek önkezével vet véget.

   Hazánk sokáig élenjárt az öngyilkosságok számában és bár javult e téren a helyzet, még mindig sokan választják bajaikra e végső megoldást. Minden év október 10-e a Lelki Egészség Világnapja, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A témáról a Mok.hu írt.

Bővebben ...

A magyarok hetven százaléka D-vitamin-hiányban szenved majd a tél végére

dvitamin napEgy ideje mind nagyobb hangsúlyt kap a D-vitamin az egészségünk megtartásában. Míg korábban az emberek a C-vitaminnak tulajdonítottak kiemelkedő egészségvédő szerepet, mára felváltotta ezt a megfelelő, napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) mennyiségű D-vitamin bevitelének szükségessége.

   Tavasztól őszig nincs is ezzel komolyabb gond, hiszen az emberi szervezetben már egy félórás napon tartózkodás során elegendő D-vitamin keletkezik, de mostanra olyan számottevően lecsökkent a napsütéses órák száma, hogy oda kell figyelni a D-vitamin bevitelére, amely történhet a megfelelő táplálkozással is.

Bővebben ...

Enyhítettek a megítélésén, de azért nem árt visszafogni a vörös húsok fogyasztását

husokVannak komoly húsevők, akik imádják a különféle marha, sertés, vagy éppen birkahúst. Őket jó ideje riogatják a szakemberek azzal, hogy az ezekre az állatoka jellemző úgynevezett vörös húsok ártanak az egészségnek. Bár a vörös húsok fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának valószínűségét, egyúttal különböző tápanyagok fontos forrásai is.

   Iránymutatásként eddig azt javasolták, hogy érdemes heti 500 grammnál kevesebb vörös húst enni. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi – áll az MTI hírében.

Bővebben ...

Papír van arról, hogy a macskák is kötődnek gazdájukhoz

macska gazda rte ieA kutyások állítják, hogy a macskák sohasem lesznek olyan odaadóan hűségesek és szeretettel eltelve gazdáik iránt, mint a kutyák. Mindezt persze a macskások nem így látják és mostantól már egy komoly kutatás eredményeire is hivatkozhatnak.

   Első alkalommal sikerült a kutatóknak tapasztalatok alapján kimutatni, hogy a macskák a babákhoz és a kutyákhoz hasonló kötődést alakítanak ki a gazdáikkal – jelentette be Kristyn Vitale, az Oregoni Állami Egyetem OSU munkatársa, a Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

Bővebben ...

A megszégyenítés nem segít a kövérség ellen

kover jamaicaobserver comA kövérség, vagy szebben mondva túlsúlyosság komoly probléma világszerte. Egy statisztika szerint 1975 óta megháromszorozódott a Földön élő felnőttek között a kövérek aránya, és sajnos Magyarország is élen jár e téren. Hazánk európai első az elhízottak arányát tekintve és negyedik a legkövérebb nemzetek sorában. Egy brit kutatás a pszichés okokat vizsgálta.

   Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást és a megszégyenítés nem segít – állapította meg brit pszichológusok egy új tanulmánya. A Brit Pszichológiai Társaság kutatása alapján Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, négy brit felnőttből egy elhízott, majdnem kétharmaduk pedig túlsúlyos vagy elhízott.

Bővebben ...

A házastársi veszekedés rontja, a jó beszélgetés javítja az immunrendszert

barati beszelgetes wikihow comHazánkban nagyon sok ember él egyedül. Vannak szinglik, akik bár nem magányosak, mégis életük jelentős részéből kizárják a társat, igaz, nekik általában vannak barátaik, nem így az idősebb korukra magukra maradt emberek, akik sokszor elszigetelten, elhagyottan fogyasztják életük napjait.

   Számos kutatás bizonyítja, hogy az elszigeteltség és a szoros érzelmi kapcsolatok hiánya fokozza bizonyos betegségek kockázatát. Az elszigeteltség a halálozásnak önmagában is legalább akkora előrejelzője, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a testedzés hiánya – olvasható a Webbeteg.hu oldalon.

Bővebben ...