Oldalletöltések száma: 9910761
2019. augusztus 24. szombat 02:05,
Bertalan napja van.

Nagyon sok család nemsokára téli albérlőt kap, ha akarja, ha nem

poloskak marvanyos 24 huEgyelőre nemigen találni ellenségét, ezért az igen életképes rovarokat úgy irtják az emberek, ahogy tudják. A hamarosan beköszöntő ősz pedig újabb gondokat okoz majd az embereknek, hiszen az ázsiai márványospoloskák igen nagy szeretettel költöznek be a lakásokba a hűvösebb idő beálltával. Még a rovarvilág elkötelezett védői közül is sokan a pusztításuk mellett teszik le voksukat.

   Egy hazánkban néhány éve felbukkant inváziós fajról van szó és egy hazai felmérés alapján megállapítható, hogy a faj országszerte jelen van. A tudományos munka így most már leginkább a védekezésre összpontosul – mondta el a 24.hu-nak dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense.

Bővebben ...

Megnyugtatott bennünket a WHO, de azért van még ok az aggodalomra

mikroreszecske ivovizben stuff co nzÉvente 300 millió tonna műanyagot gyártanak a világban, ennek jelentős része egyszerhasználatos tárgy, például műanyag zacskó, amely igen nehezen bomlik le, viszony mikrorészecskékre bomlik, amelyek bekerülnek a vizeinkbe, táplálékainkba.

   Úgy tűnik, csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése. Azt azért még hozzátették, hogy az eredmények kevés információn alapulnak, ezért szükség van átfogóbb kutatásra, vagyis az örömteli hírt módjával kell kezelni.

Bővebben ...

A magyar lakosság negyven százaléka veszélyeztetettebb másoknál hőhullám idején

hohullam homecarebyseniors comEgyelőre még sokan nem tudják eldönteni, hogy a hazai kiszámíthatatlan nyári időjárás vajon a klímaváltozás terhére írható-e, vagy pedig nincs semmi rendkívüli, csak éppen ilyen az idei nyár. Ugyanakkor világszerte tapasztalható a légkör felmelegedése, amelynek számos, ma még alig belátható következménye lehet.

   Magyarország egyes területein a jövőben súlyos népegészségügyi helyzethez vezethetnek a gyakoribbá váló hőhullámok – állapították meg a KSH kutatói. Mint leírták, a klímaváltozás újfajta társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásához vezet – hivatkozott az Azénpénzem.hu a Napi.hu cikkére.

Bővebben ...

Aki nem akar idősebb korában elbutulni ellenőriztesse vérnyomását fiatalon is

vernyomasmeresFiatalabb korában az ember nemigen törődik olyan apróságokkal, mint egy-egy időnként visszatérő fájdalom, vagy magas vérnyomás, hiszen dolgozni kell, pénzt keresni, karriert építeni, megalapozni a család életét. De az idejekorán fel nem fedezett, nem kezelt bajok később súlyos árat fizettetnek az emberrel.

   A harmincas éveik közepén járók magas vérnyomása és az agy későbbi károsodása összefügghet – számolt be a BBC egy friss tanulmány eredményeiről. A Lancet Neurology című szaklapban megjelent kutatás készítői 500 olyan brit lakost kísértek figyelemmel, akik 1946-ban ugyanazon a héten születtek és egy nagyszabású, hosszú távú vizsgálatban vettek részt.

Bővebben ...

Megunták a gólyák az idei vacak nyarat

golyak egeszsegemre comKedvenc madaraink, a gólyák idén jószerével csak udvariassági látogatást tettek Magyarországon, hiszen alig töltöttek itthon pár hónapot és máris indultak vissza telelőhelyeikre. Mindennek oka az időjárás.

   Augusztus rendszerint megkezdődik a gólyák vonulása a téli telelőhelyeik irányába, idén azonban jóval a megszokott idő előtt, közel egy hónapja már útnak indultak hosszú vándorútjukra az első egyedek, tájékoztatta a 24.hu-t a dömösi madármentő állomás vezetője, Márton András.

Bővebben ...

Még ötven év és már csak mutatóban lesznek gerincesek az erdőkben

erdei allatok puzzle huKözhelyszámba megy az a megállapítás, hogy egészen más világban élünk, mint éltek szüleink, nagyszüleink. Ez nem csak a sokszorosára szaporodott emberi népesség, a technika látványos és már-már szinte követhetetlen fejlődése és a klímaváltozás miatt van így, hiszen jószerével minden generáció más világban él, mint elődjeik, hanem mert a változás soha nem volt ennyire drasztikus, mint napjainkban.

   E változás egyik jele, hogy több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Bővebben ...

Hosszútávú előnyei vannak a meccsnézésnek, de a kedvenc csapat veresége nem az

foci szurkolok dailystar co ukOlyan kutatási eredményről találtunk hírt az interneten, amelyre sok férj hivatkozhat majd, ha felesége kiakad azon, hogy ő már megint meccsre megy. Mert, ha a feleség megtudja, hogy élete párjának egészsége múlik a rendszeres meccsnézésen, bizonyára máskánt áll majd a dologhoz. Bár lehet, hogy kúraként a meccsek helyett a mosogatást ajánlja majd.

   A Leedsi Egyetem kutatói idén tavasszal azt vizsgálták meg, milyen hatással van egy emberre, ha leül és végignéz egy kilencven perces labdarúgó találkozót. Az egyetem kutatói olyan megállapításra jutottak, amelyről minden futballszurkoló álmodik. Egészséges ugyanis focimeccset nézni, szurkolni – írta a Cnn.com.

Bővebben ...

Itt az ideje elfelejteni a szundigombot

alvas szundi gomb nypost comA modern ébresztőórákon, nem is beszélve az okostelefonokról, már mindegyikben megtalálható a szundigomb, amellyel a reggelente nehezen ébredő ember újabb néhány percre visszazuhanhat a pihentető alvásba. De, mint kiderült, ennek a használata sokkal többet árt, mint amennyi jót tesz.

   A szakemberek szerint a visszaalvásnak kifejezetten rossz hatása lehet az egészségünkre, és nemhogy kipihennénk magunkat ezekben a lopott pillanatokban, hanem még fáradtabban, kimerültebben kelünk fel. Az okokról a Házipatika.com írt.

Bővebben ...

Vannak nagyon korán ébredő emberek, de ez korántsem jó nekik

alvastipusok chronobiology comAz embereket nagyjából két csoportra lehet osztani. Egyik csoport, a bagoly típusúak tagjai jól bírják a későn fekvést, de alig tudnak reggel felébredni, a másik csoportba tartozók, a pacsirták pedig már koraeste álmosak, de nagyon korán, frissen tettre készen ébrednek fel. Ez utóbbiak között vannak, akinél ez már kóros mértéket is ölt.

   A Sleep tudományos folyóiratban megjelent, az UC San Francisco vezetésével készített tanulmány szerint az úgynevezett előrehozott alvásfázis szindróma háromszáz felnőttből legalább egyet érint, írja az Origo.hu.

Bővebben ...

A halolaj sokat segít, az omega-3 kapszula már kevesebbet

halolaj heartfoundation org auAlig több mint egy évvel ezelőtt egy nagyszabású kutatás adatai láttak napvilágot és ennek híre sokakat lesújtott, mert kiderült, nem védik a szívet az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők. Most tovább romlott az omega-3 presztízse.

   Nem előzhető meg az agyműködés romlása a halolajos, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel egy hosszú távú, nagy szabású amerikai kutatás szerint – írta a Napidoktor.hu.

Bővebben ...