Oldalletöltések száma: 10637914
2020. február 27. csütörtök 21:59,
Ákos és Bátor napja van.

Enni jó, de az elhízás a rák melegágya

elhizottak obesityRengeteg betegség leselkedik az emberekre, még a modern orvostudomány és gyógyítás rohamtempójú fejlődése mellett is. Sok még a gyógyíthatatlan kór és a gyógyíthatók egy részének sikere is számtalan tényezőtől függ. Napjainkban a legtöbbeket érintő félelmetes betegség a rák, amelynek számtalan fajtája van és amelyeket a betegek sokszor életmódjukkal idéznek elő.

   Miután a magyarok a világban negyedik, Európában pedig a legtúlsúlyosabbak, nem árt tudni, hogy a rák négy leggyakoribb típusának kialakulásában már nagyobb szerepet játszik az elhízás, mint a dohányzás. Ezt állapította meg egy brit kutatószervezet, amelyről az MTI adott hírt.

   A brit rákkutató szervezet (Cancer Research UK) adatai szerint a bél-, a vese-, a petefészek- és a májrák okai között gyakrabban szerepel az elhízás, mint a dohányzás. Számításaik szerint sok millió embernél nőtt meg a daganatos betegség kialakulásának kockázata a túlsúlyuk miatt. Mint rámutattak, Nagy-Britanniában az elhízottak száma a duplája a dohányosokénak.
   A szervezet adatai alapján az évi 42 ezer bélrákos esetből 4800-at okoz az elhízás, 2900-at a dohányzás. Az évente előforduló 12 900 veserákból az elhízás 2900, a dohányzás 1600 esethez kapcsolható. Az 5900 májrákos megbetegedés közül 1300-at okoz elhízás és 1200-at a dohányzás. Az évi 7500 petefészekrákból pedig 490 oka az elhízás és 25 eset köthető a dohányzáshoz.
Jelenleg a briteknél még mindig a dohányzás szerepel az első helyen a megelőzhető rákok okozóinak listáján, de az elhízás már a második. Viszont míg a dohányosok száma csökken, az elhízottak száma egyre jobban nő.
   Az elhízás és a daganatos betegségek kialakulása közötti kapcsolatot már alaposan feltárták a kutatások, de háttérben álló biológiai mechanizmust a tudósoknak még nem sikerült teljesen megismerniük. A zsírsejtek extra hormonokat és növekedési faktorokat hoznak létre, ezért a testben lévő sejtek gyorsabban osztódnak. Ez növeli a rákos sejtek kialakulásának esélyét.
   A szakértők hangsúlyozzák, hogy a túlsúly vagy az elhízás nem jelenti azt, hogy az ember biztosan daganatos beteg lesz, ugyanakkor erősen növeli a betegség kockázatát, ami annál magasabb, minél nagyobb a túlsúly, valamint a túlsúly vagy elhízás időtartama. A brit rákkutató szervezet szerint 13 különböző daganatos betegség köthető az elhízáshoz: a mellrák (a változó kor utáni nőknél), a bélrák, a hasnyálmirigyrák, a nyelőcsőrák, a májrák, a veserák, a felsőgyomor-rák, az epehólyagrák, a méhrák, a petefészekrák, a pajzsmirigyrák, a leukémia és az agydaganat.
   Az elhízás és a daganatos betegség kialakulása közötti kapcsolat csak a felnőtteknél áll fenn, de a gyermekeknél is fontos az egészséges testsúly megőrzése – mondták a szakértők.