Oldalletöltések száma: 10637858
2020. február 27. csütörtök 20:46,
Ákos és Bátor napja van.

Rengeteg a nemi betegség, sokat javíthat a helyzeten a gumi óvszer használata

udvarlasA fejlett társadalmakban tapasztalható felvilágosítás, oktatás, a témával kapcsolatos nyitottság, az óvszerekhez való könnyű hozzájutás sem akadályozza meg a nemi fertőzések terjedését, amelyek világszerte meglepően sokakat betegítenek meg.

   Négy szexuális kapcsolattal terjedő betegségről, a szifiliszről, kankóról, klamídiáról és a trichomoniázisról adott ki jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és ebből kiderül, hogy a HIV-et és a HPV-t nem számítva is rengetegen kapnak el valamilyen nemi fertőzést – írta az Index.hu. 2016-ban körülbelül 376 millió fertőzés történt a 15-49 éves korosztályban világszerte.

   Ez öt százalékkal több, mint amennyit 2012-ben becsültek a szakértők, és sokan vannak, akik évente többször megfertőződnek, vagy egyszerre több kórokozót elkapnak partnerüktől. A herpesszel vagy a HPV-vel további százmilliók fertőződnek meg évente. A nemek aránya nagyjából megegyezik a fertőzöttek körében, de a nőkre sokkal károsabbak lehetnek ezek a baktériumok, mint a férfiakra. Okozhatnak például méhen kívüli terhességet, halvaszületést, meddőséget, szív- és érrendszeri betegségeket vagy ízületi gyulladást. 2016-ban 200 ezer szifiliszes anyától származó kisbaba halt meg.
   Mind a négy betegség gyógyítható, ezért a WHO szerint érdemes lenne gyakrabban szűrővizsgálatot elvégezni, gumi óvszert használni, és úgy véli a szervezet, hogy a gyógyszerek árát elérhetőbbé kellene tenni. További gondot okoz, hogy a kankót okozó baktériumok közül egyre több ellenáll az antibiotikumoknak, és emiatt elképzelhető, hogy egyszer csak kezelhetetlenné válik ez a kór – derül ki az Index.hu híréből.