Oldalletöltések száma: 10637845
2020. február 27. csütörtök 20:32,
Ákos és Bátor napja van.

A tehenek genetikáján múlik, hogy meddig rontják még a levegőt

tehenek hatulrol kimballstock comFelmérések, becslések szerint a világ szarvasmarhái közel 40 %-ban felelősek a légkör metántartalmáért, hiszen a szellentésükkel, böfögésükkel nagyon sok üvegházhatású gázt juttatnak a légkörben. Most kiderült, lehetséges olyan szarvasmarhákat tenyészteni, amelyek kevesebb metánt bocsátanak ki.

   A szarvasmarha genetikája erős hatással van arra, hogy a kérődző állat bendőjében milyen a mikroorganizmusok összetétele – mutatta ki egy nemzetközi tudóscsoport a Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmányában.

   Ahogy John Williams, az Adelaide-i Egyetem Állatorvostudományi karának professzora, a tanulmány egyik vezetője elmondta, bemutatták, hogy a szarvasmarhában lévő metánt termelő mikrobák típusát és szintjét nagymértékben az állat genetikai összetétele szabályozza. Ez azt jelenti, hogy kiválaszthatók tenyésztésre olyan marhák, amelyek bendőjében kisebb valószínűséggel vannak metánt nagy mennyiségben termelő baktériumok.
   A kérődzők ennek az üvegházhatású gáznak jelentős előállítói, az emberi tevékenységből eredő metánkibocsátás 37 százalékáért felelősek. Egyetlen tehén átlag 70-120 kilogramm metánt bocsát ki évente, és világszerte manapság mintegy 1,5 milliárd szarvasmarhát tenyésztenek – olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.
   A kutatók ezer tehén bendőváladék mintáinak mikrobiomját elemezték, mérték takarmányfogyasztásukat, metánkibocsátásukat, hogy mennyi tejet adnak és más biokémiai jellemzőiket is mérték. A tanulmányba csak tejelő teheneket vontak be, de a bendőben lévő mikrobák típusának öröklődése a hízómarha esetében is hasonló.
   Williams professzor szerint azt már tudtuk, hogy az étrend megváltoztatásával lehet csökkenteni a metánkibocsátást, genetika megváltoztatása azonban jóval jelentősebb, ily módon olyan teheneket tenyészthetünk, amelyek állandóan kevesebb metánt bocsátanak. Az alacsony metánkibocsátású tehén tenyésztése ugyanakkor függ más szempontoktól is, figyelembe kell venni a tej minőségének változását és betegségeknek való ellenállást is. A kutatók ugyanis összefüggést találtak a tehén mikrobiomja és tejtermelő képességének hatékonysága között – írta az MTI.