Oldalletöltések száma: 10637869
2020. február 27. csütörtök 20:56,
Ákos és Bátor napja van.

Ártanak a szúnyogoknak, de lehet, hogy nekünk is

szunyogriaszto legjobbotthon huBár komoly erőfeszítéseket tapasztalni a hatóságok és önkormányzatok részéről az idei hatalmas szúnyoginvázió csökkentésére, a többszöri gyérítés ellenére is szép számmal támadnak éjjelente a nyitott ablakok mellett alvókra a csípős rovarok. Sokan védekeznek ellenük elektromos riasztóval, amelyek  veszélyesek lehetnek az emberekre is.

   A Webbeteg.hu-n olvasható olyan eset, amelyben egy fiatal hölgy arról panaszkodik, hogy féloldali fejfájást, szédülést, hányingert, szokatlan levertséget, fáradtságot érez reggelente és férje, aki sosem volt fejfájós, ugyancsak hasonló panaszokkal küzd.

   A vizsgálat során az orvos a vegyszerekkel való találkozással kapcsolatban is tett fel kérdéseket, a betegnek, aki elmondta, hogy egy új, vegyszert tartalmazó elektromos szúnyogriasztót használnak, és az elmúlt napokban zárva voltak az ablakok, hogy a szer jobban hasson.
   A szúnyogriasztók hatóanyaga nemcsak az ízeltlábúakra van hatással, hanem melegvérű élőlényeknél is befolyásolja több szervrendszer működését. A vegyszer belélegezve fejfájást, szédülést, hányingert, fáradtságot, a bőrrel vagy a szemmel érintkezve pedig gyulladást okozhat. Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni, és a vegyszert tartalmazó elektromos szúnyogriasztót csak addig használni, amíg feltétlenül szükséges, utána mindig szellőztetni kell.
   Ha új készüléket vesz valaki, ajánlatos utánanéznie a hatóanyagnak. A régi, már bevált készülék esetében is oda kell figyelni a gyermekek, a krónikus betegek és az idősek reakciójára. Ha valaki a mérgezés jeleit érzékeli magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. Első fontos teendőként ilyenkor, azonnal friss levegőre kell menni, ha a bőrre vagy a szembe került a vegyszer, azonnal ki kell mosni. Az orvosi rendelő felkeresésekor pedig legjobb, ha a gyanús szert a panaszos magával viszi, így az orvos utánanézhet a hatóanyag mérgezőképességének – írta a Webbeteg.hu.