Nem segítünk, viszont ártunk, ha etetjük a vízimadarakat

hattyuetetes madartelevizio hu A Velencei-tó gazdag madárvilágának tagjai a vízimadarak, amelyek gyakran tartózkodnak a part közelében, odavonzva az arra járókat, akik közül sokan szívesen etetik is a madarakat, mert örömmel látják, ahogy azok az étel reményében közelebb úsznak hozzájuk.

   A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy ne etessék a vízimadarakat, mert etetésük nemcsak felesleges, de veszélybe is sodorja az állatokat. Az egyesület szerdai közleményében hangsúlyozza, hogy a vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai eltérnek a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól.

   Etetésük ezért az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, többek között azért sem, mert a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálék megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.
   A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket. Ráadásul a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent például a fővárosban.
   A nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a valójában elkényelmesedett vagy már beteg, repülésre képtelen madarakat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakításokkal folyamatosan nő. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat – olvasható az MME közleményben.