Lehet, hogy a cukros üdítőitalok túlzott fogyasztása növelheti a rák kockázatát.

uditoital cukor rte ieKorunk emberére nagy általánosságban jellemző, hogy szereti az édes ízt. Így van ez a süteményekkel, az üzletekben kapható különféle édességek sokaságával és az üdítőitalokkal is, amelyek viszont már egészségtelen mennyiségen tartalmaznak cukrot. Most az eddigiek mellett egy még nagyobb veszélyre is felhívták ezzel kapcsolatban a figyelmet.

   A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján – írta a BBC hírportálja. A British Medical Journal friss számában megjelent tanulmány készítői, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatói több mint 100 ezer embert követtek nyomon öt éven át.

   A kutatók azt tekintették cukros üdítőitalnak, amelynek több mint 5 százaléka cukor volt, tehát ide sorolták a gyümölcsleveket (a hozzáadott cukor nélkülieket is), a dobozos, szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amibe cukrot kevernek. Az eredmények azt mutatták, hogy naponta 100 milliliter cukrozott ital, ami körülbelül heti két doboznyit jelent, 18 százalékkal emeli a rák kockázatát. A vizsgált résztvevők körében ezerből 22-nél alakult ki daganat. Ha naponta még 100 millilitert ittak volna, akkor ezer résztvevőnél néggyel több, vagyis 26 rákos eset lett volna a tudósok szerint. A résztvevők közül összesen 2193 embernél alakult ki daganat, 693-an mellrákosok, 291-en prosztatarákosok és 166-an bélrákosok lettek.
   Annyi biztos, hogy akik a legtöbb cukros italt itták, mintegy 185 millilitert naponta, azok közül többen lettek rákosok, mint akik legfeljebb napi 30 millilitert.
   Az adatok lehetséges magyarázata, hogy a cukros italok növelik a rák kockázatát, de az is lehet, hogy a cukros italokat fogyasztóknak más egészségtelen szokásaik is vannak, például a nagyobb só- és kalóriabevitelük, és az utóbbi fokozza a rák veszélyét, nem a cukros italok. A kutatás nem magyarázta meg, hogy függ össze a cukros italok fogyasztása és a daganat kialakulása, ehhez további tanulmányokra lesz szükség.
   Az elhízás sok rákfajta komoly rizikófaktora, a túlzott cukorbevitel pedig növeli a túlsúly esélyét. Mathilde Touvier, a kutatás egyik résztvevője szerint a cukorfogyasztás miatti hízás szerepet játszhat az összefüggésben, de nem magyarázza meg. A Sorbonne tudósai szerint szóba jöhet az üdítők hatására emelkedő vércukorszint, de lehet, hogy egyes vegyi anyagok okolhatók, amelyek például az italok vonzó színét adják.
   A kutatók megvizsgálták a mesterséges édesítővel készült, úgynevezett zéró kalóriás italokat is, de nem találtak összefüggést a fogyasztásuk és a rák kockázata között.