Oldalletöltések száma: 10637912
2020. február 27. csütörtök 21:49,
Ákos és Bátor napja van.

A napszemüveg öltöztet, de nem ez a legfőbb érdeme

napszemuveg smithsonianmag comA júliusi ősz után várhatóan újból ezrek lepik el a Velencei-tó partját, hogy élvezzék a tó simogatóan lágy vizét, a nyár örömeit, a szikrázó napsütést. Ezek valóban kikapcsolják, feltöltik az embert, de közben nem árt odafigyelni a veszélyekre is.

   Vízparton akár dupla mennyiségű UV-sugárzás érheti a szemet – mondta Homoki Imre, a Magyar Látszerész Szövetség alelnök hétfő reggel az állami hírtévében. Az alelnök elmondta, a víztükörről visszaverődő napsugarak összegződnek a természetes sugárzással, ezért különösen fontos, hogy a szemüveg valóban jó UV-szűréssel rendelkezzen.

   A napfény egy elektromágneses energia, amelyet a nap (és a többi csillag) bocsát ki, ezért helyesebben tennénk, ha a kozmikus sugárzás elnevezést használnánk a napsugarakra. A napfénynek csak egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartománya az UV (ultraviola) sugárzás, amely a szemnek láthatatlan. Az UV sugárzást szokás tovább bontani UV-C, UV-B és UV-A sugártartományokra – olvasható a Webbeteg.hu-n. Ezek a sugarak a bőrben és a szemben nyelődnek el, ott fejtik ki hatásaikat, amelyek lehetnek azonnali vagy késői megjelenésűek is.
   A nagy mennyiségű UV-sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és a látás romlásához vezetnek, például retinagyulladáshoz, rosszindulatú elváltozásokhoz, szürkehályoghoz, kúszóhályoghoz. A gyermekek és fiatalok e tekintetben különösen veszélyeztetettek, ezért a szülőknek ügyelni kell arra, hogy gyermekeik is viseljenek napszemüveget strandon, vízben és havas tájon. Az utóbbi két esetben a visszaverődés fokozott veszélyt jelent.
   Mivel az embereknek csak 20 százaléka van tisztában az UV-sugárzás veszélyeivel, létrehoztak szakértői pontokat szerte az országban, ahol pontos tájékoztatást lehet kapni az esetleges UV-ártalomról. Ezek címeit itt lehet megtalálni.