Cigarettacsikkek mérgező utóélete

cigarettacsikk theimmagine euMindannyiunk előtt ismert látvány a közterületeken, parkokban elhajított cigarettacsikkek tömege, amelyek azon túl, hogy csúfítják a területet, mérgezőek is. Mint kiderült, nem csak az embereket mérgezték a cigaretták elszívásuk közben, de csikként a környezetnek is ártanak.

   Az eldobott és a talajba kerülő cigarettacsikkek gátolhatják a növények fejlődését az Anglia Ruskin Egyetem vezette kutatás szerint, amely azt állapította meg, hogy a csikkek jelenléte a talajban 27 százalékkal csökkentette a lóhere kicsírázásának esélyét és 28 százalékkal a szárhosszt – olvasható a BBC hírportálján.

   Mindez a fű esetében az előző 10, az utóbbi 13 százalékkal lett kisebb. Becslések szerint a világon évente 4,5 ezer milliárd csikket dobnak el, ez a legelterjedtebb műanyagszemét. A legtöbb csikk ugyanis bioműanyagból, cellulóz-acetát-szálból készült szűrőt tartalmaz.
   A kutatók azt találták, hogy az el nem szívott cigaretták szűrőjének majdnem ugyanolyan a hatása a növények életére, mint a használt szűrőknek, ami arra utal, hogy a károkat maga a filter okozza, a dohány égetéséből származó mérgek nélkül is.
   Az Ecotoxicology and Environmental Safety című szaklap friss számában közzétett kutatás részeként Cambridge körüli területekről gyűjtöttek mintákat a tudósok, és azt állapították meg, hogy akár 128 csikk is lehet egy négyzetméteren. A filter lebomlása akár egy évtizedig is eltarthat. Dannielle Green biológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy ugyan az eldobált csikkek látványa mindennapos, mégis az övék az első tanulmány, amely azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a növények életét a cigaretták maradéka – tette közzé a BBC híre alapján az MTI.