Okosabbá tehetnek bennünket a rövidebb edzések

kover ember fut videoblocks comAz már a legkényelmesebb ember előtt is közismert – még ha ő maga nem is ismeri el – hogy a mozgásszegény életmód számtalan egészségügyi kockázattal jár, míg azok, akik rendszeresen végeznek sportmozgást, vagy például kerti munkát, jobb életkilátásokkal rendelkeznek. Most meg arról kaptunk hírt, hogy a rendszeres edzés befolyásolja az észjárást is.

   Igaz, főleg a rövidtávú edzés. Amerikai idegtudósok egereken végzett kísérletben arra az eredményre jutottak, hogy a rövid távú edzések közvetlenül fokozzák annak a génnek a működését, amely növeli a kapcsolatot a neuronok között a hippokampuszban. Az agy ezen része felelős az emlékezet működéséért és a tanulás képességéért – írta a Napidoktor.hu.

   Korábban embereken végzett kutatásokban és állatkísérletekben már bebizonyosodott, hogy a rendszeres testmozgás jó hatással van az agy egészségére, azonban ezeknek a tanulmányoknak szinte mindegyike a tartósan végzett testmozgásra fókuszált – mondta Gary Westbrook, az új tanulmány egyik vezető szerzője. A neurológusok azonban nem a szívre és az izomzatra gyakorolt hatásra voltak kíváncsiak, amelyet gyakran vizsgálnak, hanem hogy pontosan hogyan hat a testmozgás az agyműködésre – olvasható a Science Daily hírei közt.
   A portlandi Oregon Health & Science University kutatói a kísérletben keveset mozgó egereket helyeztek rövid időközökre futókerékbe, majd néhány kilométert futtatták őket. Azt az eredményt kapták, hogy a rövid távú edzés megnövelte a szinapszisokat (idegsejtek kapcsolódási, találkozási pontjai) a hippokampuszban.
   A kulcsfontosságú felfedezéshez a gének vizsgálata során jutottak el, amelyek a testmozgás hatására megnövekedtek a neuronokban. A tanulmányt az eLife online tudományos folyóiratban közölték – olvasható a Napidoktor.hu oldalon.