Oldalletöltések száma: 10549132
2019. december 14. szombat 14:51,
Szilárda napja van.

Még ötven év és már csak mutatóban lesznek gerincesek az erdőkben

erdei allatok puzzle huKözhelyszámba megy az a megállapítás, hogy egészen más világban élünk, mint éltek szüleink, nagyszüleink. Ez nem csak a sokszorosára szaporodott emberi népesség, a technika látványos és már-már szinte követhetetlen fejlődése és a klímaváltozás miatt van így, hiszen jószerével minden generáció más világban él, mint elődjeik, hanem mert a változás soha nem volt ennyire drasztikus, mint napjainkban.

   E változás egyik jele, hogy több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

   A legnagyobb veszteségeket a trópusi erdők, köztük az amazonasi esőerdők állatai szenvedték el, ahol a legnagyobb számban élnek erdőlakó gerincesek – állapította meg a nemzetközi környezetvédelmi szervezet által kedden kiadott Below the canopy (A lomsbsátor alatt) című jelentés, amelynek készítői 268 erdőben élő gerinces fajt vizsgáltak, ezek 75 százaléka trópusokon élő erdőlakó.
   Az erdőirtás, az illegális vadállat-kereskedelem, a nem fenntartható vadászat, az invazív fajok megjelenése, a klímaváltozás és a betegségek mind veszélyt jelentenek ezen fajokra – olvasható a WWF honlapján közzétett jelentésben. Élőhelyük elvesztésé, az erdők állapotának romlása, amelyekért elsődlegesen az ember okolható, az erdő és az erdőben élő fajokra leselkedő veszélyek 60 százalékát jelentik.
   Az erdők jelentik a szárazföldi gerincesek több mint felének otthonát, ezek a fajok biztosítják az erdők egészségét, létfontosságú feladatokat látnak el, beporozzák a növényeket, elterjesztik a magvakat. Az egészséges erdők tisztítják a levegőt és a vizet, meggátolják az áradásokat, élelmiszerrel és munkahellyel látják el az embereket. Megkötik és tárolják a szenet, a szénelnyelő képességük védi a bolygót a klímaváltozás hatásaitól.
   Ha vissza akarjuk fordítani a biodiverzitás csökkenését világszerte és el akarjuk kerülni a klímaválságot, meg kell védeni az erdőket és a benn élő fajokat – figyelmeztetnek a kutatók.