Oldalletöltések száma: 10636076
2020. február 23. vasárnap 02:30,
Alfréd napja van.

A magyar lakosság negyven százaléka veszélyeztetettebb másoknál hőhullám idején

hohullam homecarebyseniors comEgyelőre még sokan nem tudják eldönteni, hogy a hazai kiszámíthatatlan nyári időjárás vajon a klímaváltozás terhére írható-e, vagy pedig nincs semmi rendkívüli, csak éppen ilyen az idei nyár. Ugyanakkor világszerte tapasztalható a légkör felmelegedése, amelynek számos, ma még alig belátható következménye lehet.

   Magyarország egyes területein a jövőben súlyos népegészségügyi helyzethez vezethetnek a gyakoribbá váló hőhullámok – állapították meg a KSH kutatói. Mint leírták, a klímaváltozás újfajta társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásához vezet – hivatkozott az Azénpénzem.hu a Napi.hu cikkére.

   Jobban ki vannak téve a szélsőséges időjárási körülményeknek, érzékenyebben reagálnak a társadalmi hatásokra, vagy pedig gyengébb alkalmazkodóképességük miatt sérülékenyebbek egyes országrészek – állapította meg egy, a Területi Statisztika című folyóiratban megjelent tanulmány, amelyet a Napi.hu ismertetett.
   A klímaváltozás a KSH kutatói szerint újfajta társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásához vezet, a hőhullámok hatásaival szemben ugyanis nem egyformán ellenálló vagy sérülékeny a lakosság. Magyarország területének 43 százaléka számít erősen vagy nagyon erősen sérülékenynek, ahol a jelenlegi lakosság 40 százaléka él. Jelentősek a járási szintű különbségek, elsősorban a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl déli, összefüggő területein, valamint az Alföld szigetszerű foltjain vezethetnek súlyos népegészségügyi helyzethez az éghajlatváltozással mind gyakoribbá váló hőhullámok.
   Vannak ráadásul társadalmi csoportok, amelyek demográfiai és (vagy) társadalmi helyzetük miatt az átlagnál nagyobb mértékben veszélyeztetettek. Ilyenek a például az 5 évesnél fiatalabbak, a 60 évesnél idősebbek, a krónikus betegek, a komplex módon hátrányos helyzetűek és a szabadban dolgozók is.
   A hőhullámok bizonyítottan hőstresszt okoznak, ezek pedig keringési rendszeri megbetegedések gyakoribbá válásával és többlethalálozással járnak együtt. Magyarországon az 1990-es évek eleje óta egyre gyakrabban előforduló hőhullámok közül a legjelentősebbek 12-52 százalékkal növelték a többlethalálozás mértékét. A 2007-es intenzív hőhullám például becslések szerint 800-1000 többlethalálozással járt országszerte. Megdöbbentő adat, hogy a napi középhőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 6 százalékkal növeli az összes halálozás és 10 százalékkal keringési rendszer betegségeinek kockázatát – írta a Napi.hu.