Oldalletöltések száma: 10636099
2020. február 23. vasárnap 03:04,
Alfréd napja van.

Megnyugtatott bennünket a WHO, de azért van még ok az aggodalomra

mikroreszecske ivovizben stuff co nzÉvente 300 millió tonna műanyagot gyártanak a világban, ennek jelentős része egyszerhasználatos tárgy, például műanyag zacskó, amely igen nehezen bomlik le, viszony mikrorészecskékre bomlik, amelyek bekerülnek a vizeinkbe, táplálékainkba.

   Úgy tűnik, csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése. Azt azért még hozzátették, hogy az eredmények kevés információn alapulnak, ezért szükség van átfogóbb kutatásra, vagyis az örömteli hírt módjával kell kezelni.

   A témában elsőként folytatott vizsgálatában a WHO arra a következtetésre jutott, hogy a nagyobb szemcsék és a kisebbek legtöbbje felszívódás nélkül halad át az emberi szervezeten – olvasható a BBC hírportálján. A kicsi kategóriába sorolt, 5 milliméteresnél kisebb műanyag mikroszemcsék megtalálhatók a folyókban, tavakban, az ivóvízhálózatban és a palackozott vizekben.
   Kutatásuk csak az elmúlt néhány évben kezdődött, tehát egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a WHO szakértői szerint. Ezenkívül az eddigi vizsgálatok nem egységes sztenderdek alapján folytak, az egyes kutatások különböző szűrőket használtak a mikroszemcsék mennyiségének megállapítására.
   Bruce Gordon, a WHO kutatója szerint lehet, hogy egyszerűen a szűrő méretén múlik, hogy egy vízminta literenként ezer, egy másik viszont egy műanyag mikroszemcsét tartalmaz. Ennek ellenére szerinte az eddigi kutatások az emberi egészség szempontjából igen megnyugtatóak.
   A WHO szerint megfelelő szennyvíztisztítás, amely eltávolítja az ürüléket és a vegyi anyagokat, a mikroműanyagok 90 százalékát is kiszűri. A szervezet mindazonáltal súlyos gondnak tartja a műanyagszennyezést, ezért ahol csak lehet, a műanyagtermékek használatának csökkentését, valamint az újrahasznosítási programok tökéletesítését ajánlja.