Oldalletöltések száma: 10636110
2020. február 23. vasárnap 03:26,
Alfréd napja van.

Nagyon sok család nemsokára téli albérlőt kap, ha akarja, ha nem

poloskak marvanyos 24 huEgyelőre nemigen találni ellenségét, ezért az igen életképes rovarokat úgy irtják az emberek, ahogy tudják. A hamarosan beköszöntő ősz pedig újabb gondokat okoz majd az embereknek, hiszen az ázsiai márványospoloskák igen nagy szeretettel költöznek be a lakásokba a hűvösebb idő beálltával. Még a rovarvilág elkötelezett védői közül is sokan a pusztításuk mellett teszik le voksukat.

   Egy hazánkban néhány éve felbukkant inváziós fajról van szó és egy hazai felmérés alapján megállapítható, hogy a faj országszerte jelen van. A tudományos munka így most már leginkább a védekezésre összpontosul – mondta el a 24.hu-nak dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense.

   Léteznek gócpontok, mint például Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged vagy Szolnok térsége, ahol kifejezetten nagy az egyedszám, de gyakorlatilag bárhol találkozhatunk velük, helyenként percek alatt maroknyit lehet belőlük összeszedni egy-egy növényről. A szakértő szerint előzetes vizsgálataik alapján nagyon valószínű, hogy beigazolódnak a félelmek, és az ázsiai márványospoloskára kétgenerációs fajként tekinthetünk Magyarországon: adott évben két alkalommal jutnak el a tojástól az imágó (kifejlett rovar) állapotig.
   A telet imágó állapotban vészelik át valamilyen fagymentes helyen, majd április környékén, amikor a növények fakadni kezdenek, megjelennek a szabadban. Párosodnak, a nőstények lerakják akár több tucatnyi tojást tartalmazó petecsomóikat, amelyekből úgynevezett fokozatos átalakulással fejlődnek ki az újabb felnőtt egyedek. A petékből előbújó apró lárvák öt fejlődési stádiumon mennek keresztül: kültakarójuk nem követi testük növekedését, ezért azt rendre levedlik, és nagyobbat növesztenek. A szakember találó megfogalmazása szerint öt alkalommal cserélnek kabátot, mire elérik a felnőttkort.
   Az imágókat az különbözteti meg egyértelműen a megelőző állapotoktól, hogy repülni és szaporodni is képesek – a folyamat gyors, nyár derekán már az új nemzedék nőstényei is tojást raknak, elképesztő mennyiségű poloska szabadul ránk. Egy adott területen élő populáció tehát egy éven belül jelentős növekedésre lehet képes, ez pedig többek között azt is jelenti, hogy idén ősszel akár minden eddiginél nagyobb poloskainvázió is jöhet – derül ki a 24.hu írásából.
   A Klubrádióban elhangzott tegnapi beszélgetés során egy szakértő úgy nyilatkozott, hogy bár ő elkötelezett rovarvédő, ezúttal mégis mindenkinek azt javasolja, hogy valamilyen módon irtsa, pusztítsa ezeket a nem őshonos rovarokat, mert igen kártékonyak.