Oldalletöltések száma: 10636068
2020. február 23. vasárnap 02:14,
Alfréd napja van.

Az unióban már tiltott vegyszerrel másutt még bőszen irtják a méheket

mehpusztulas strangesounds orgMind többen hangoztatják, hogyha kihalnak a méhek, vége lesz az emberiségnek, mert nem lesz, aki beporozza a növényeket és emiatt nem lesz elég táplálék. A méheket nem csak betegségek, fertőzések sújtják, de az emberi felelőtlenség is erősen ritkítja őket.

   Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban – adta hírül a BBC honlapja. Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását. Igen sok méh pusztult el továbbá az USA-ban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, valamint Oroszország húsz térségében – írta az Infostart.hu.

   A kutatók a neonikotinoid és a fipronil tartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázzák a tömeges pusztulást. Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában már betiltották, az Európai Unió tavaly áprilisában vetett ki tilalmat a neonikotinoidokra, mert súlyosan károsítják a méheket. Brazíliában azonban a környezetvédők tiltakozása ellenére tavaly feloldották ennek a rovarirtónak a tilalmát.
   A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint Brazíliában a mezőgazdaság terjeszkedésével nőtt a rovarirtók használata, 193 olyan szert regisztráltak a dél-amerikai államban az elmúlt három évben, amely az Európai Unióban tiltott.
   A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is nagy problémát jelent. Az Egyesült Államokban méhészek bejelentették, hogy télen a kolóniák negyven százaléka elpusztult. Több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén is novemberben. A méhek pusztulását a fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon. Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást idén.
   Egy nemzetközi tanulmány szerint tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017-18 telén 33 európai országban, valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban – olvasható az Infostart.hu hírében.