Oldalletöltések száma: 10636040
2020. február 23. vasárnap 01:26,
Alfréd napja van.

Gőzerővel termel halláskárosodottakat a fülhallgatóval hallgatott zene

fulhallgato soundwavehearing caIgen gyakori látvány, hogy utcán, járműveken fülhallgatóval hallgatnak zenét, rádiót, hangoskönyvet az emberek. Ez ma már nem csak a fiatalok kiváltsága, sokan e módon zárják ki maguk körül a külvilágot és töltik tartalmasabban a várakozás, vagy közlekedés idejét. De amennyire hasznos, hogy így nem zavarnak másokat, nagyon sokat árthatnak maguknak.

   Különösen a fiatalokra jellemző, hogy olyan hangosan hallgatnak fülhallgatóval zenét, hogy az akár halláskárosodáshoz is vezethet. A huzamosabb ideig teljes hangerőn hallgatott zene ugyanis helyrehozhatatlan elváltozásokat okoz a fülben. 

   A felmérések szerint napjainkban a tizenévesek egyötödénél jelentkeznek hallásproblémák, és ez 30 százalékkal magasabb arányt jelent, mint húsz évvel ezelőtt. A szakemberek úgy vélik, a jelenség mögött a fülhallgatók elterjedése áll, amelyek óriási hangerővel pumpálják a zenét közvetlenül a hallójáratokba – írta az Elemental.medium.com cikke nyomán a Dívány.hu
   A leginkább mobiltelefonokhoz használt fülhallgatók 110 decibelnél is magasabb hangerővel szólnak közvetlenül a fülben. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) szerint veszélyt jelent a hallására, ha valaki huzamosabb időn keresztül 85 decibelnél hangosabb zenét hallgat. 110 decibel esetében mindössze öt perc, vagyis két zeneszám elegendő ehhez.
   Az sem mindegy, milyen erősségű zaj éri a hallójáratokat és milyen hosszan, más a hatás, ha komolyzenét hallgat valaki, és más, ha heavy metált, de egyénenként is eltérő, kinek mennyire érzékeny a füle. A gyerekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen a fülhallgatókat felnőtteknek tervezték, a kicsik szűkebb hallójárata csak még jobban felerősíti az áradó zajt.
   Évente 1,1 milliárd tízen- és huszonéves fiatalt veszélyeztet világszerte a halláskárosodás – állítja Alison M. Grimes, a Kaliforniai Egyetem hallástudományi központjának vezetője. A fülhallgatókban dübörgő zene mellett a környezeti zajok is komoly veszélyt jelentenek: a forgalmas utcák, túlzsúfolt kocsmák és nyüzsgő diszkók eleve kíméletlen támadást intéznek a hallójáratok ellen, de sokkal rosszabb, ha a háttérzajt úgy próbálják elnyomni, hogy feltekerik a fülükbe szóló a zene hangerejét.
   A szakemberek azt javasolják, hogy érdemes a 60/60-as szabályt betartani mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében. Azaz a maximális hangerő legfeljebb 60 százalékával szóljon a készülék, és a zenehallgatás hossza ne legyen 60 percnél hosszabb. Legalábbis fülhallgatón keresztül – javasolta a Dívány.hu.