Oldalletöltések száma: 10636074
2020. február 23. vasárnap 02:24,
Alfréd napja van.

Gyomnövényként irtjuk, pedig gyógyíthatna bennünket

tarackbuza wikipedia orgAki elkötelezetten kertészkedik rendszeres és komoly harcot folytat a gyomnövények elterjedése ellen. Ugyanakkor vannak pusztított gyomnövények, amelyek akár gyógyíthatnak is bennünket. Ilyen például a tarackbúza is.

   A tarackbúza rendszeresen okoz bosszúságot a kertészeknek, hiszen a legtöbben egy kiirthatatlan gyomnövényt látnak benne. Ennél azért jóval többről van szó, ugyanis nem csak egy idegesítő gazról beszélünk, hanem egy fontos gyógynövényről is – olvasható az Agrárszektor.hu szakportálon.

   A tarackbúza egy jelentéktelen fűféle, se nem virágos, se nem szép, nagyon jól viseli a legmostohább körülményeket is, éppen ezért a kerttulajdonosok általában egyik legnagyobb ellenségüknek tekintik. A legtöbbeknek azonban fogalmuk sincs a gyomnövény értékeiről, a növény gyöktörzse - egyes növények vastag, rendszerint el nem ágazó és belül tömör, függőlegesen vagy vízszintesen növő, föld alatti módosult szára – ugyanis gyógyhatású.
   Nyár végén, illetve ősszel kell gyűjteni, amikor a növény kezd visszahúzódni. Gyöktörzse nem tévesztendő össze a csillagpázsit gyöktörzsével. Ugyanakkor ahol egyszer elszaporodik, ott nem a gyűjtés okozza majd a legnagyobb gondot, mert tömegével forgatható ki a földből. Ezt a műveletet leginkább boronával ajánlatos végezni, nedvesebb homoktalajból azonban akár kézzel is könnyedén kitéphető.
   A tarackbúzának számtalan gyógyhatása van. Vértisztító és vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenítő hatású, vese- és hólyagbántalmak esetén, illetve vesehomoknál a vizelethajtó hatását használjuk ki. Elősegíti a húgysav kiürülését is, így köszvény esetén is érdemes alkalmazni. Vizelethajtó hatásánál fogva csökkenti a vérnyomást is, ezzel a céllal inkább teakeverékekben lehet helye.
   Mivel szaponint tartalmaz, így köptető hatású, ezért köhögés és légcsőhurut, hörghurut esetén is jól alkalmazható, főként keverékekben. Gégegyulladásnál gargarizáláshoz használható más növényekkel, például zsályával keverve. Hámosító hatású, így bőrsérülések, sebek esetén, de akár pattanások, kiütések kezelésére is alkalmazhatjuk, ekcémás bőrre pedig keverékben alkalmazhatjuk – írta az Agrárszektor.hu.