Oldalletöltések száma: 10636114
2020. február 23. vasárnap 03:36,
Alfréd napja van.

Sokaknak komoly kihívás egy jó alvás

almatlansag powerofpositivity comNehéz megmondani, hogy hány embert érint, de egy korábbi becslés szerint Magyarországon minden harmadik ember szenved álmatlanságban vagy abban, hogy nem képes végigaludni az éjszakát. Sokan emiatt gyógyszerekhez nyúlnak és válnak gyógyszerfüggővé, pedig van néhány más módszer is arra, hogy változzon ez a kellemetlen állapot.

   A Webbeteg.hu összeállításában szereplő javaslatok alkalmazásával sokat javulhat az éjszakai kínzó állapot és segíthet abban is, hogy másnap a korábbinál pihentebben kezdje az ember a napot. Persze tudjuk, hogy nem könnyű mindegyiket betartani és egyszerűbb egy-egy tablettát bekapni. De az csak könnyebb és nem jobb megoldás.

   Akármennyire fáradt is valaki, délután két óra után ne igyon kávét, mivel a túl későn fogyasztott élénkítő ital már az éjszakai pihenést is zavarhatja. A nikotin a koffeinnél is erősebb serkentő, amely nem csak az elalvást, de a pihentető alvást is gátolja – figyelmeztet dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus (alvásszakértő orvos). A dohányzó ember szervezete az éjszakai alvás alatt elvonási tünetekkel küzd. Kutatások igazolják, hogy a függőségtől szenvedők alvásminősége jelentősen javult káros szenvedélyük elhagyásával.
   Alváshoz sem a túl meleg, sem a túl hideg nem ideális. A kánikulai napokon az optimális hőmérsékletet beállítani a napokban nem egyszerű, már ha nincs légkondicionáló a hálószobában. Arra is törekedni kell, hogy az elalvást ne zavarják külső tényezők. Az alváshoz a teljes sötétség a megfelelő, ha ez nem megoldható, érdemes szemmaszkot használni. A hálószobában használt lámpák fénye se legyen túl erős, így az esti olvasás közben is könnyebb ráhangolódni az alvásra.
   A fények mellett a zajok csökkentése is nagyon fontos. Az idegrendszert még az egészen enyhe, 60 decibel körüli hanghatások is serkentik, így a szomszéd szobából átszűrődő beszélgetés is zavarhatja az elalvást, ahogy a horkoló hálótárs is okozhat álmatlan éjszakákat, így sok esetben a füldugó jelenti a megoldást.
   Az alvási rutin nem csak a kisgyermek életében fontos, a felnőtt is nagy hasznát veheti, ha kialakítja saját esti szertartását. A lényeg, hogy a rosszalvó készüljön fel az alvásra, esténként egy rövid ideig csendet és nyugalmat teremtsen maga körül. Ez lehet a fürdés, esti olvasgatás, miközben nem szabad a napi problémákkal foglalkozni. Célszerű az elektronikus eszközöket is a hálószobán kívül tartani, de ugyanilyen fontos a megfelelő matrac és párna kiválasztása is.
   Aki úgy érzi, hogy nem tud elaludni, inkább keljen fel és rövid ideig, 15-20 percig végezzen valamilyen monoton, álmosító tevékenységet. Ha a következő napokban mégsem sikerül egy jót aludnia, legyen türelmes magával és másokkal is. A pihentető alvás hiánya nappal fáradtságot, koncentrációzavart, teljesítménycsökkenést, ingerlékenységet okoz, ez különösen a közlekedésben lehet veszélyes, ezért kérje ilyen esetben szakember segítséget – ajánlja a Webbeteg.hu.