Oldalletöltések száma: 10636052
2020. február 23. vasárnap 01:50,
Alfréd napja van.

Nem lehet egyenlőségjelet tenni az amazonaszi és az afrikai tüzek ezrei közé

tuz afikaban news kuwaittimes netjpgA világ józanabb része komolyan felidegesítette magát a – tévesen – világ tüdejének tartott amazonaszi esőerdő hatalmas területe történő porig égetésén, mégpedig joggal, mert mai ismeretink szerint az esőerdő nem gyógyítja meg magát, nem termelődik újra és élővilága jelentős része végképp kipusztul. Ugyanakkor egy másik hatalmas tűz is ég a planétán, mégpedig Afrikában.

   Túlzó a közösségi média felháborodása azon, hogy a világ nem törődik az afrikai kontinensen tomboló tüzekkel, miközben aggódik az amazonasi esőerdőben pusztító tüzek miatt – közölte Harold Annegarn, az amerikai Északnyugati Egyetem professzora.

   A dél-afrikai gyökerű szakember a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott arról, hogy a NASA műholdrendszere, amely az erdőtüzeket észleli a Földön, és amelynek kifejlesztésében Annegran is részt vett, jóval több tüzet észlelt az utóbbi napokban Afrikában, mint Dél-Amerikában – a közösségi médiát pedig sokkolta, hogy a világ vezetői jóval több figyelmet szentelnek utóbbiaknak.
   Angolában például a múlt hét két napján háromszor annyi tüzet észleltek, mint Brazíliában. Angolában 6902, a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban 3395 tüzet mutattak a műholdfelvételek, miközben Brazíliában 2127-et. A professzor szerint ez igaz lehet, de nagy különbség van az amazonasi tüzek és az afrikai tüzek között az év ezen időszakában, utóbbiak ugyanis normális jelenségek. Az afrikai tüzek a szárazabb térségekben, nem az esőerdőkben égnek, és szezonálisak és ez egy olyan természeti jelenség, amelyhez az afrikai ökoszisztéma alkalmazkodott. A tüzek a mezőgazdaság és a vadászat módszereinek eredményei, és csak akkor jelentenek problémát, ha kikerülnek az ellenőrzés aló.
   A közép-afrikai Kongó-medence esőerdői alkotják a kontinens erdőinek egyharmadát, az Amazonas után ez a világ második legnagyobb trópusi erdeje. A WWF (Vadvédelmi Világalap) a múltban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a térségben is felgyorsult az erdőirtás – írta az Euronews.com.