Oldalletöltések száma: 10636045
2020. február 23. vasárnap 01:35,
Alfréd napja van.

Egy új gombafajta les ránk és köszöni a klímaváltozást

beteg fertozo cidrap umn eduMég napjainkban is sokan egyfajta elvont, alig értelmezhető fogalomként kezelik a klímaváltozással járó légkörfelmelegedést, pedig mind többször tapasztalhatjuk e változás velejáróit. És a java még hátravan, ráadásul a mértékét még csak nem is sejtjük.

   A klímaváltozás egyik újabb, veszélyes hozadéka az embert fertőző, sőt halálos kockázatot jelentő gombafajok terjedése. Még 2009-ben fedezték fel Japánban a később Candida aurisként emlegetett gombát egy páciens fülében innen ered az auris (fül) szócska – írta a Hvg.hu.

   Később a világ egyre több helyén ütötte fel a fejét ez a kórokozó, és mostanra kiderült, illik komolyan venni, ugyanis meglepően szívós, ellenáll sok gombaölő szernek, és összességében igen veszélyes az emberre. A Candida auris hirtelen terjedése meglepő, és egy friss tanulmány szerint összefügghet az éghajlat-változással.
   A legtöbb gomba a hűvös környezetet kedveli, számukra az ember túl meleg, ezért az ismert gombafajoknak csak igen kis része veszélyes ránk. Ez azonban megváltozhat, ahogy a bolygó melegedésével párhuzamosan a gombafajok is elkezdenek alkalmazkodni a melegebb hőmérsékletekhez. Erre a következtetésre jutott a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatócsoportja Arturo Casadevall vezetésével, aki már korábban is figyelmeztetett arra, hogy az éghajlatváltozás hatására növekedhet a gombás fertőzések száma.
   Vizsgálataik során több tucat gombafajt tanulmányoztak a kutatók, köztük a C. aurist és annak legközelebbi rokonait. Amikor a fajok hőmérséklettűrését figyelték, kiderült éppen a Candiada aurist zavarja a legkevésbé a meleg. Felbukkanása a világ legkülönbözőbb részein arra utalhat, hogy ez lehet az első olyan gombafaj, amelyik alkalmazkodik a meleghez, és ennek eredményeként komoly veszélyt jelenthet az emberre – derül ki a Hvg.hu cikkéből.