Oldalletöltések száma: 10636095
2020. február 23. vasárnap 02:57,
Alfréd napja van.

Két évvel az infarktusa után már csak a betegek negyede szedi a gyógyszerét

infarktus noHazánkban évente megközelítőleg mintegy 15 ezer ember szenved szívinfarktust, és közülük, bár jelentősen csökken a számuk, évente 6-7 ezer ember meg is hal. Sokan vannak ugyanakkor olyanok is, akik átvészelik az ijesztő megbetegedést, de a későbbiekben nem tartják be az orvosaik utasításait.

   A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve – jelentették be szerdán, egy budapesti sajtótájékoztatón.

   Hankó Zoltán a kamara elnöke elmondta, hogy az elmúlt napokban minden magyarországi gyógyszertárba eljuttatták azokat a szórólapokat, amelyeken a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére használt, statin tartalmú gyógyszerek szedésére vonatkozó tanácsok olvashatók. A szórólapot a jövőben minden ilyen gyógyszert kiváltó beteg megkapja.
   Emellett minden gyógyszertár megkapta azt a módszertani segédletet is, amely a gyógyszerészeket segíti a betegtájékoztatásban, a betegekkel való kommunikálásban. A kifejezetten a statinokról szóló kis füzet felkészíti a gyógyszerészeket, hogy teljesen egyértelmű, megfelelő segítséget tudjanak nyújtani a betegeknek.
   A program keretében arra is lehetőségük lesz a betegeknek, hogy egyeztetett időpontban kapjanak információt gyógyszereikről, azok helyes szedéséről.
   Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója a sajtótájékoztatón felhívta arra a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri ellátórendszer az elmúlt 10 évben nagyon sokat fejlődött Magyarországon. Az infarktusos betegek rövid távú kezelése viszonylag hatékony, ugyanakkor az egy éven belüli halálozási statisztikák nem jók. Ezért fontos a betegek együttműködésének javítása. Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap- és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóságának megbízott vezetője, a    Három generációval az egészségért program vezetője szerint egy év után csak a betegek 50 százaléka, két éven túl pedig már csak a betegek negyede szedi a neki felírt statin tartalmú gyógyszert.
   Ennek okát vizsgálva a szakma arra jutott, hogy a legfontosabb a kommunikáció, hogy az életveszélyes helyzet elhárítása után a szakorvos, a háziorvos és a gyógyszerész megértesse a beteggel, miért fontos hosszú távon szednie gyógyszerét – hangzott el a budapesti sajtótájékoztatón.