Oldalletöltések száma: 10636073
2020. február 23. vasárnap 02:22,
Alfréd napja van.

Van az a pénz, amely megmentené a földi klímát, de ki fizeti majd meg?

klimakatasztrofaEgyre hangosabban kong a vészharang, közeledünk ahhoz az állapothoz, amelytől végképp megfordíthatatlan lesz a földi éghajlat tökéletesen rosszra fordulása, a totális felmelegedés, amelyben uralkodóvá válik az elsivatagosodás, a kibírhatatlan hőség, majd járványok sora, éhínség következik, amelynek eredménye az állatok, végül az emberek kihalása.

   Ma még valamelyest mérsékelni lehetne a katasztrófa nagyságát, de ehhez a következő tíz évben 1800 milliárd dollárt (541 ezer milliárd forintot) kellene ráfordítani világszerte azokra a stratégiákra, amelyek lehetővé tennék, hogy a bolygó alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz – mutatott rá jelentésében egy globális bizottság.

   A kutatókat, közgazdászokat, városlakókat, gazdákat, polgármestereket és vállalatvezetőket tömörítő Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation) öt gyakorlati megoldást fogalmazott meg globális költség-haszon elemzésében, amely szerint a szóban forgó stratégiák megvalósítása nettó több mint 7 ezer milliárd dollár hasznot hozna – írta a BBC hírportálja.
   A Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates, a Microsoft társalapítója és Krisztalina Georgieva, a Világbank igazgatója által vezetett globális bizottság szerint a gazdagabb országoknak erkölcsi kötelességük befektetni olyan adaptációs intézkedésekbe, amelyek az egész világ javát szolgálják, ugyanis az éghajlatváltozás hatásaival leginkább küzdő országok a felelősek a legkevésbé a problémákért.
   A testület szerint a következő tíz évben olyan előrejelző rendszereket kellene kiépíteni elsősorban a szigetek lakói és a part menti közösségek számára, amelyek jó előre figyelmeztetnek a viharokra, az erős tengerjárásra és egyéb szélsőséges időjárási viszonyokra. Egy egyszerű mobiltelefon-alkalmazás például segíthetné a csendes-óceáni Cook-szigetek halászait abban, hogy a tenger változásaihoz igazítva alakítsák terveiket.
   Az infrastruktúra tekintetében az éghajlat változásaihoz igazított utak, épületek és hidak építésére lenne szükség. Egy New York-i projektben például fehérre festik a háztetőket, amely hatékony hővisszaverő stratégia az épületek és egész városnegyedek lehűtésére.
   A javasolt stratégiák között szerepel a száraz talaj mezőgazdasági termelésének fejlesztése, a szárazságnak jobban ellenálló haszonnövényekre való áttérés elősegítése. A mangroveerdők nagyjából 18 millió ember számára jelentenek védelmet a part menti áradásokkal szemben, ám a beruházások miatt kivágják a fákat. Ezeknek az erdőterületeknek a helyreállítása segíthetne megóvni a sebezhető közösségeket a viharoktól és javíthatná a helyi halgazdálkodást. A jelentés szerint a vízkészletek védelme ugyancsak kulcsfontosságú feladat az éghajlat változásakor.
   A felsorolt stratégiák nem csupán megakadályoznák a jövőbeli veszteségeket, hanem olyan gazdasági, társadalmi és környezeti haszonnal járnának, amelyek együttes értéke több mint 7 ezer milliárd dollár lenne derül ki a BBC információjából.