Oldalletöltések száma: 10637874
2020. február 27. csütörtök 20:59,
Ákos és Bátor napja van.

Hét óránál több alvás növelheti a zöld hályog esélyét

zold halyog glaukom grA szem megbetegedései közül sokan tudnak a szürke hályogról, miközben a sokkal veszélyesebb zöld hályog, a glaukóma kevésbé ismert, pedig ez a betegség nem gyógyítható és rossz esetben könnyen vezethet vaksághoz is.

   A glaukóma a látóideg megbetegedése. Ez az ideg továbbítja a szemből érkező jeleket az agyba ahhoz, hogy láthassunk. A látóideg károsodása gyakran észrevétlen marad mindaddig, míg egy szemészeti vizsgálaton kiderül, hogy a károsodást és az azzal járó látásromlást glaukóma okozta – írta a Drportál.hu az Aao.org cikke nyomán.

   Egy alvással kapcsolatos kérdőívet kitöltő 40 év feletti, több mint 6700 amerikai válaszaiból az derült ki, hogy a rossz alvás és a glaukóma kapcsolatban állhatnak egymással. A kutatók a 2005-2008-ig tartó National Health and Nutrition Examination Survey adatait tanulmányozták A glaukómában szenvedő vizsgálati alanyoknál a látóideg nyilvánvalóan károsodott, ami a látómező egyes részein látásvesztést okozott.
   A vizsgálatból kiderült, hogy az éjjelente legalább 10 órát alvóknál háromszor nagyobb volt a glaukómával kapcsolatos idegkárosodás valószínűsége, mint azoknál, akik éjszakánként 7 órát aludtak. Azoknál, akik legfeljebb 9 perc alatt álomba szenderültek vagy azok, akiknek ehhez legalább 30 perce volt szükségük, kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki glaukóma, mint azoknál, akik 10-29 perc alatt aludtak el. A látásvesztés esélye háromszor nagyobb volt azoknál, akiknek alvásideje legfeljebb három vagy legalább 10 óra volt, azokhoz képest, akiknek 7 óra volt.
   Azoknál, akik nappali álmosság miatt nehezen emlékeztek vissza bizonyos dolgokra kétszer nagyobb volt a látótér vesztés esélye, mint azoknál, akik nappal nem voltak álmosak és nem észleltek memória problémákat. Akik a nappali álmosság miatt nem tudtak kedvenc időtöltésükkel foglalkozni háromszor nagyobb volt a látásvesztés valószínűsége, mint azoknál, akiknek ez nem jelentett problémát, mert napközben nem voltak álmosak.
   Az eddig is közismert volt, hogy az általános egészségi állapot szempontjából létfontosságú az elegendő és zavartalan alvás. Az ehhez hasonló kutatásokkal megerősíthető, hogy a glaukóma kapcsolatban állhat az alvás egészségügyi problémákkal.
   Az Amerikai Szemészeti Akadémia ajánlása szerint 40 éves kor betöltése után mindenkinél szemészeti vizsgálatot kell végezni, mert ebben az életkorban mutatkozhatnak a glaukómához hasonló szembetegségek és a látásvesztés első jelei – írta az Aao.org.