Oldalletöltések száma: 10637860
2020. február 27. csütörtök 20:50,
Ákos és Bátor napja van.

Naponta több ezerszer használjuk térdeinket, nem árt vigyázni az épségükre

terdfajasAz ízületi megbetegedések, amelyek korábban főleg az idősebbek baja volt, mára már sok fiatalt is érintenek. Ilyen például a térdfájás, amely fájdalomnak több oka is lehet. A térdízület fájdalma sok mindenben korlátozhatja az embert és erősen rontja az életminőségét is.

   A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresni, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet – írta a Webbeteg.hu.

   A térdízületet tulajdonképpen a combcsont alsó és a sípcsont felső vége alkotja. Mégsem ilyen egyszerű a felépítése, hiszen ha mindössze ebből a két ízületi felszínből állna, akkor egyetlen lépés megtételére sem lennénk képesek. Az ízület stabilitását és rendeltetésszerű működését különféle képletek biztosítják például szalagok, porcok ínak.
   A térdízület az emberi szervezet leginkább igénybe vett ízülete. Naponta átlagosan 1500-szor hajlítjuk be és nyújtjuk ki lábunkat. Ezért alig akad olyan ember, aki ne tapasztalt volna már meg kisebb-nagyobb térdfájdalmat. A legapróbb sérülések is, ha újra és újra bekövetkeznek, komolyabb problémákhoz vezethetnek. Néha a fájdalom oka ártalmatlan és egy-két napon belül meg is szűnik. Gyakran azonban komolyabb probléma áll a háttérben, ami miatt feltétlenül orvoshoz kell fordulni, például, ha valaki erős fájdalmat érez, vagy ha az érintett területen duzzanat, bőrpír jelentkezik, illetve ha térdfájdalma nem szűnik meg néhány napon belül, esetleg időről-időre visszatér, kiújul.
   Érdemes tehát odafigyelnünk lábunk legfontosabb ízületére, hogy a lehető legtovább egészségesen és fájdalom nélkül működhessen. A túlterhelés viszonylagos fogalom mindenkinél mást és mást jelent, mégis saját tapasztalatból mindenki érzi, hol van az a határ, amelyet átlépve már a sérülések veszélye fenyegeti őt. Igyekezni kell elkerülni tehát a térdízületek túlterhelését.
   Rendszeres térdfájdalom esetén sokak fejében megfordulhat a gondolat, hogy vajon nem lenne-e jobb abbahagyni a sportot, de ez semmiképpen sem ajánlható. A test rendszeres edzése számos okból fontos, a térdízület szempontjából is. Az edzetlen izmok ugyanis megrövidülnek, amely szintén fájdalmat okozhat. A combizmok gyengesége ráadásul kihatással van a gerincoszlopra, és hátfájást okozhat. A mozgáshiány a porckopás (artrózis) kockázatát is növeli. A térdeket akut sérülések esetén kell kímélni, akkor viszont szigorúan be kell tartani az orvos utasításait.
   Akinek egészséges és stabil a térdízülete, bármilyen sportágat választhat magának, ha azonban már előfordultak térdproblémái, érdemes kerülnie az olyan megerőltető sportokat, amelyek gyors tempó- és irányváltásokkal járnak. Ezek helyett célszerű inkább kerékpározást, úszást, nordic walkingot vagy golfot választani. Tulajdonképpen a kocogás is megengedett, de csakis olyan talajon, ami nem kemény és nem egyenetlen – írta a Webbeteg.hu