Oldalletöltések száma: 10637849
2020. február 27. csütörtök 20:37,
Ákos és Bátor napja van.

Úgy etetik haszonállatainkkal az antibiotikumokat, mint a legfinomabb csemegét

allatok antibiotikumok scientificamerican comMintha drazsét ennének, úgy szedik sokan az antibiotikumokat és ez világszerte így van. Csak idő kérdése volt, hogy a baktériumok – mert az antibiotikumok nem a vírusok, hanem ellenük vannak – kezdjék megszokni az ellenségüket és alkalmazkodjanak hozzájuk. De nem csak az emberek nyelik hatalmas mennyiségben, az állatok is bőségesen kapják e gyógyszereket.

   Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt – adja hírül a Nébih. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot – írta a Világgazdaság.

   A Nébih elindított egy ezzel kapcsolatos tematikus honlapot is. Az új kezdeményezés célja, hogy a járatlan érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotikum-rezisztencia mindannyiunkat érintő veszélyeiről. A globális közegészségügyi fenyegetés kezelésével, egyes nemzetközi szervezetekhez hasonlóan az Európai Unió is kiemelten foglalkozik.
   Az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint Magyarország a 4. helyen áll az egységnyi állati termékre vonatkozó antibiotikum-felhasználás rangsorában. A Nébih laboratóriumi, monitoring vizsgálati eredményei pedig arra is rámutattak, hogy a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében nálunk a legelterjedtebb.
   A probléma súlyosságát felismerve, szeptemberben a Nébih az Agrárminisztériummal közösen elindította a program céljaival összehangoltan működő honlapját is „Meddig hat?” címmel. A weboldal az antibiotikum-rezisztencia témakörét számos szempontból világítja meg. A honlap célközönsége elsősorban az érdeklődő laikusok, vagyis nem szakemberek köre, akiknek közérthető formában igyekeznek átadni a témához kapcsolódó, szakmai és hiteles forrásokból származó ismereteket.
   A közreadott ismeretanyag egyik fő pillére az az új animációs kisfilm, amelyet a YouTube-on publikáló Zállatorvos, dr. Simanovszky Zoltán készített a Nébih felkérésére. A videó korrekt szakmaisággal, mégis szórakoztató formában teszi befogadhatóvá az információkat erről a világméretű egészségügyi problémáról – írta a Vg.hu.