Oldalletöltések száma: 10637843
2020. február 27. csütörtök 20:30,
Ákos és Bátor napja van.

Túlsúlyos gazdának többnyire kövér a kutyája

kutya kover pluspng comGyakran látni az utcákon olyan kövér kutyát, amelyik szinte vonszolni tudja csak magát gazdája mellett. Sokszor ez nem jelent számára gondot, hiszen a gazda is erősen jól táplált, vagyis túlsúlyos, ugyanis kölcsönhatás van a túlsúlyos gazda és ebe között.

   Gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdáknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál – derítette ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása. A szakemberek kimutatták, hogy ennek oka részben az, hogy a gazdák a jutalomfalatokat nem csak a kutya képzésének eszközeként használják, hanem azért is, hogy kedveskedjenek háziállataiknak – írta az MTI.

   A dán kutatók módszeresen megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek négylábú barátaink túlsúlyát, elhízását okozzák. Eredmények egyike egyértelmű összefüggést mutatott ki a kutya és tulajdonosa testsúlya között. A túlsúlyos vagy elhízott kutya több mint kétszer gyakoribb a túlsúlyos vagy elhízott gazdák körében, mint a karcsú, normális súlyú tulajdonosok esetében –írták a Preventive Veterinary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.
   A kutatók 268 felnőtt kutyát tanulmányoztak, 20 százalékuk volt elhízott vagy túlsúlyos. Korábbi tanulmányok szerint átlagosan 1,3 évvel rövidebb a kövér kutyák élettartama azokénál, akiknek korlátozzák étrendjüket. A szakemberek azt is megvizsgálták, hogyan hat a kasztrálás vagy a sterilizáció az állatok súlyára. Kimutatták, hogy a kasztrált hímeknél háromszor nagyobb a kockázata a túlsúlynak vagy az elhízásnak, a nem kasztráltakhoz képest.
   A sterilizált nőstényeknél ugyanakkor nem találtak ilyen összefüggést a súlygyarapodással. Kimutatták viszont, hogy a nőstény kutyáknál nő az elhízás kockázata a nem kasztrált hím kutyákhoz képest, akár képtelenné tették őket a fogamzásra, akár nem.