Oldalletöltések száma: 10637887
2020. február 27. csütörtök 21:17,
Ákos és Bátor napja van.

A házastársi veszekedés rontja, a jó beszélgetés javítja az immunrendszert

barati beszelgetes wikihow comHazánkban nagyon sok ember él egyedül. Vannak szinglik, akik bár nem magányosak, mégis életük jelentős részéből kizárják a társat, igaz, nekik általában vannak barátaik, nem így az idősebb korukra magukra maradt emberek, akik sokszor elszigetelten, elhagyottan fogyasztják életük napjait.

   Számos kutatás bizonyítja, hogy az elszigeteltség és a szoros érzelmi kapcsolatok hiánya fokozza bizonyos betegségek kockázatát. Az elszigeteltség a halálozásnak önmagában is legalább akkora előrejelzője, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a testedzés hiánya – olvasható a Webbeteg.hu oldalon.

   Ahogy a cikk szerzője, Habis Melinda, klinikai szakpszichológus írta a portál cikkében, érdekes módon ez a rizikófaktor a férfiakat még súlyosabban érinti, mint a nőket, ami talán a kapcsolatok bensőségességével magyarázható. Tehát nem a kapcsolatok száma, hanem a szorosságuk a döntő tényező az egészségvédelem szempontjából. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a támasznélküliség, a másoktól való elszakadás érzése a legveszélyesebb testi-lelki egészségünkre nézve. Ez azért is különösen aggasztó, mert a mai kor embere szabadidejét többnyire nem embertársai között, bensőséges kapcsolatainak ápolásával, hanem sokkal inkább a tévékészülék előtt vagy internetezéssel tölti.
   A társas tevékenységek immunrendszerre gyakorolt hatását egy vizsgálat is alátámasztja, mely szerint azok a kollégiumi diákok, akik rossz viszonyban voltak szobatársaikkal, jóval gyakrabban kaptak el légúti fertőzéseket, mint azok, akik kapcsolata kiegyensúlyozottabb voltak. Ha az ember erős érzelmi stressznek van kitéve, a barátok szerepe még jobban felértékelődik. Ez a megterhelés sokféle lehet az anyagi gondoktól a munkahelyi vagy családi problémákig. Egy vizsgálatban azt találták, hogy akik több ilyen megterhelésen mentek keresztül az előző évben, nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok a társaik, akik bár hasonló problémákkal küzdöttek, teherbíró érzelmi kapcsolatokkal rendelkeztek.
   A stressz leküzdése szempontjából tehát nemcsak a kapcsolatok száma, hanem sokkal inkább a minősége a döntő jelentőségű. Míg a házastársak közti veszekedés rontja, egy jó beszélgetés javítja az immunrendszer működését. Éppen ezért egészségünk védelmében javasolható, hogy elfoglaltságainkra hivatkozva ne szorítsuk háttérbe emberi kapcsolatainkat, szabadidőnket ne magányos tevékenységgel vagy a technika vívmányaival töltsük – javasolta a Webbeteg.hu szerzője, Habis Melinda.