Oldalletöltések száma: 10637892
2020. február 27. csütörtök 21:24,
Ákos és Bátor napja van.

A megszégyenítés nem segít a kövérség ellen

kover jamaicaobserver comA kövérség, vagy szebben mondva túlsúlyosság komoly probléma világszerte. Egy statisztika szerint 1975 óta megháromszorozódott a Földön élő felnőttek között a kövérek aránya, és sajnos Magyarország is élen jár e téren. Hazánk európai első az elhízottak arányát tekintve és negyedik a legkövérebb nemzetek sorában. Egy brit kutatás a pszichés okokat vizsgálta.

   Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást és a megszégyenítés nem segít – állapította meg brit pszichológusok egy új tanulmánya. A Brit Pszichológiai Társaság kutatása alapján Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, négy brit felnőttből egy elhízott, majdnem kétharmaduk pedig túlsúlyos vagy elhízott.

   Ezt a növekedést azonban nem magyarázza a motiváció hirtelen elvesztése, a válasz ennél sokkal bonyolultabb, nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni – idézte be a BBC hírportálja a kutatást. A kutatók úgy vélik, hogy azoknál a legvalószínűbb az egészségtelen testsúly, akiknél nagy az elhízás genetikai kockázata, valamint akik olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezetben élnek, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot.
   Az elhízás kialakulásában nagy szerepet játszanak a gyerekkori traumák: a túlsúlyuk miatt specialistát felkeresők majdnem fele számolt be nehéz gyerekévekről. A kutatók felhívták arra is a figyelmet, hogy ha a kampányok és az egészségügyi szakemberek megszégyenítik az embert a testsúlya miatt, az gyakran még több evéshez és hízáshoz vezet – derül ki egy új brit tanulmányból.