Oldalletöltések száma: 10637842
2020. február 27. csütörtök 20:28,
Ákos és Bátor napja van.

Papír van arról, hogy a macskák is kötődnek gazdájukhoz

macska gazda rte ieA kutyások állítják, hogy a macskák sohasem lesznek olyan odaadóan hűségesek és szeretettel eltelve gazdáik iránt, mint a kutyák. Mindezt persze a macskások nem így látják és mostantól már egy komoly kutatás eredményeire is hivatkozhatnak.

   Első alkalommal sikerült a kutatóknak tapasztalatok alapján kimutatni, hogy a macskák a babákhoz és a kutyákhoz hasonló kötődést alakítanak ki a gazdáikkal – jelentette be Kristyn Vitale, az Oregoni Állami Egyetem OSU munkatársa, a Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

   Az amerikai kutatók tanulmányukban egy biztos bázis tesztnek vetettek alá macskákat, hasonlóan ahhoz a teszthez, amelyek a gyermekek és a kutyák kötődését vizsgálják. A teszt idején a macskák két percet töltöttek egy új szobában gondozójukkal, majd két percet egyedül, majd újabb két percet ismét együtt. Amikor a gondozójuk visszatért két perces távollét után kiderült, hogy a biztosan kötődő macskák kevésbé stresszesek és figyelmüket megosztják az ember és a környezet között.
   A kutatók elvégezték a tesztet kölyökmacskákkal és felnőtt állatokkal is. Magatartási szakértők értékelték a tesztet és a gyermekekkel és kutyákkal végzett hasonló tesztek feltételrendszere alapján értékelték a macskák magatartását. Az értékelhető 70 kölyökmacska közül 64,3 százalékot ítéltek biztos kötődőnek, 35,7 százalékot gyenge kötődőnek.
   A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy egy szocializációs tréning megváltoztatja-e ezeket az arányokat. Egy hathetes tréning után nem találtak jelentős különbséget. Vitale szerint meglepő volt, hogy a biztos és a gyenge kötődés aránya a kölyök és a felnőtt macskáknál szinte megegyezett az emberek esetében a gyermek és gondozója közötti kötődési aránnyal. Embereknél, a gyermekek 65 százaléka kötődik biztosan gondozójához – derül ki az MTI által ismertetett tanulmányból.