Oldalletöltések száma: 10637920
2020. február 27. csütörtök 22:09,
Ákos és Bátor napja van.

Enyhítettek a megítélésén, de azért nem árt visszafogni a vörös húsok fogyasztását

husokVannak komoly húsevők, akik imádják a különféle marha, sertés, vagy éppen birkahúst. Őket jó ideje riogatják a szakemberek azzal, hogy az ezekre az állatoka jellemző úgynevezett vörös húsok ártanak az egészségnek. Bár a vörös húsok fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának valószínűségét, egyúttal különböző tápanyagok fontos forrásai is.

   Iránymutatásként eddig azt javasolták, hogy érdemes heti 500 grammnál kevesebb vörös húst enni. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi – áll az MTI hírében.

   Vörösnek számít a már említettek mellett az őz a kecske és a vadak húsa is, de nem tartozik közéjük a csirke, kacsa, liba és a vad szárnyasok húsa. A húsárut egyebek mellett füstöléssel, pácolással, só vagy tartósító szerek hozzáadásával dolgozzák fel, a darálás, vagdalás önmagában nem számít az eljárások közé, de az így készült termékek, mint a kolbászfélék, szalámik, pástétomok, valamint a szalonna feldolgozott húsáru vörös húsnak számít – foglalta össze a tudnivalókat a BBC hírportálja.
   Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) nemzetközi rákkutató központjának 2015-ös jelentése szerint a feldolgozott húsáruk fogyasztása növeli a rák kockázatát, a vörös hús pedig valószínűleg rákkeltő, de a bizonyítékok száma korlátozott. A tanulmány. Az új tanulmány, amely világszerte nagy visszhangot váltott ki, a kanadai Dalhousie Egyetem és a McMaster egyetem kutatói vezették. Ugyanazokat a bizonyítékokat tekintették át, mint amelyeket korábban más kutatók.
   Az Annals of Internal Medicine című szaklap friss számában közölt tanulmányuk eredményei alapján, ha ezer ember heti három adag vörös vagy feldolgozott hússal kevesebbet fogyasztana, akkor életük végéig héttel kevesebb rákos halálozás lenne köztük, és 11 év alatt néggyel kevesebb szívbetegség miatti halálozás fordulna elő. Ha ezer ember 11 éven át csökkentené heti három adaggal a vörös húsok fogyasztását, akkor hattal kevesebbnél alakulna ki 2-es típusú diabétesz, ha ugyanezt tenné a feldolgozott húsokkal, akkor 12-vel lenne kevesebb 2-es típusú cukorbeteg.
   A feltárt kockázatok nagyrészt megegyeznek a korábbi kutatások által kimutatott veszélyekkel, ám értelmezésük gyökeresen eltérő. Az új tanulmány készítői szerint a kockázatok nem olyan nagyok, a bizonyítékok pedig olyan gyengék, hogy nem lehetnek biztosak a kockázatok valódiságában. Bradley Johnston, a kutatók egyike a BBC-nek elmondta, azt nem állítják, hogy nincs kockázat, csak azt, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentésével elérhető nagyok kis kockázatcsökkenést csak gyenge bizonyítékok támasztják alá.
   Az adatok értelmezésében azonban sokan nem értettek velük egyet. Az angol közegészségügyi intézet (Public Health England) nem fogja megváltoztatni az ajánlását a húsfogyasztás csökkentéséről. Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint az adatok gazdag országok húsevőinek egy kis számától származnak, az ezek alapján megfogalmazott ajánlás veszélyes tévedés. Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint ha ezer emberből 12-vel kevesebben betegednének meg 2-es típusú cukorbajban, az a népesség és az ország szintjén egyáltalán nem kevés – idézte a BBC összeállítását az MTI.