Oldalletöltések száma: 10637857
2020. február 27. csütörtök 20:45,
Ákos és Bátor napja van.

A magyarok hetven százaléka D-vitamin-hiányban szenved majd a tél végére

dvitamin napEgy ideje mind nagyobb hangsúlyt kap a D-vitamin az egészségünk megtartásában. Míg korábban az emberek a C-vitaminnak tulajdonítottak kiemelkedő egészségvédő szerepet, mára felváltotta ezt a megfelelő, napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) mennyiségű D-vitamin bevitelének szükségessége.

   Tavasztól őszig nincs is ezzel komolyabb gond, hiszen az emberi szervezetben már egy félórás napon tartózkodás során elegendő D-vitamin keletkezik, de mostanra olyan számottevően lecsökkent a napsütéses órák száma, hogy oda kell figyelni a D-vitamin bevitelére, amely történhet a megfelelő táplálkozással is.

   Ahogy az Index.hu oldalon olvasható, az kevésbé közismert tény, hogy a D-vitamin nem is vitamin, hanem hormon. Előanyaga a napsugárzás hatására a bőrben alakul át pre-D-vitaminná, majd a májban és vesében aktív hormonná.
   Az már régóta tudott, hogy a zsírban oldódó D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor beépülését a csontokba, és fontos szerepet játszik a vér normális kalciumszintjének fenntartásában, az azonban már újabb keletű felfedezés, hogy a sejtképződésben és az immunrendszer működésében is lényeges a szerepe.
   Gyerekek és várandós nők esetében különösen fontos a megfelelő D-vitamin szint, mivel a magzatnak és az édesanyának is szüksége van rá. A magzat esetén elengedhetetlen a csontok megfelelő fejlődéséhez, később pedig az édesanyának a szoptatás miatt is több D-vitaminra van szüksége, mivel az anyatejjel biztosítja a kicsi D-vitamin ellátását. A nők számára a menopauza után is nagyon fontos a megfelelő mindez, legfőképpen a megváltozott hormonszintek miatti csontvesztés ellensúlyozására és egyéb jótékony hatásai miatt is.
   A D-vitamin szervezetünkben nem terem csak úgy magától, ha nincs napfény, megpróbálhatjuk élelmiszerekkel is bevinni a szükséges mennyiséget, de a tőkehalmájolajat és a vadvízi lazacot leszámítva minden másban szerényebb mennyiség található, így beviteléhez a vényre vagy akár vény nélkül kapható készítményeket is igénybe lehet venni. Ez azért is fontos, mert Magyarország lakosságának 70%-a D-vitaminhiányos lesz a tél végére. Ennek jelentőségét és fontosságát nem árt újra és újra tudatosítani. Éppen ezért az igazán szürke, borongós napok beköszöntéig, aki teheti, tartózkodjon minél többet a szabadban – ajánlotta az Index.hu.