Oldalletöltések száma: 10637895
2020. február 27. csütörtök 21:27,
Ákos és Bátor napja van.

Időben kellene segíteni a pszichiátriai betegeknek, hogy ne legyen oly sokszor késő

mentalis beteg irishtimes comSajnálatosan sok embertársunk küzd mentális problémákkal, olyan kínzó érzésekkel, amelyekre nem találja a válaszokat és a megnyugtató megoldást, ezért lemond a legfontosabbról, az egyszeri és megismételhetetlenről, az életről, amelynek önkezével vet véget.

   Hazánk sokáig élenjárt az öngyilkosságok számában és bár javult e téren a helyzet, még mindig sokan választják bajaikra e végső megoldást. Minden év október 10-e a Lelki Egészség Világnapja, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A témáról a Mok.hu írt.

   A Magyar Orvosi Kamara honlapján olvasható írás szerint a Lelki Egészség Világnapjának bevezetését a Mentális Egészség Világszövetsége (World Federation for Mental Helath) kezdeményezte 1992-ben, Magyarországon 1994 óta emlékeznek meg róla. Hagyományosan minden év október 10-én hívják fel a figyelmet a mentális egészség fontosságára és az érintetteket ok nélkül sújtó előítéletekre.
   A WHO 2017-es adatai szerint az elmúlt fél évszázadban nőtt a fiatalkori öngyilkosságok száma a világban. A fiatal, 5-19 éves korosztálynál az öngyilkosság a közlekedési balesetek után a második leggyakoribb halálok. Magyarországon 2016-ban a 10-19 éves korosztályban 25, míg a 20-29 éves korosztályban 101 fiatal halt meg öngyilkosság miatt.
   Az öngyilkosságot elkövető vagy megkísérlő felnőtteknél és gyermekeknél is több mint 90%-ban áll fenn valamilyen, többnyire nem kezelt pszichiátriai betegség. Ezért a megelőzés egyik kulcsfontosságú lépése lenne, hogy ezek a pszichiátriai betegségek felismerésre kerüljenek, és az érintettek eljussanak szakemberhez és megfelelő ellátást kapjanak – derül ki a Drportal.hu oldalon ismertetett orvosi kamarai cikkből.