Oldalletöltések száma: 10637913
2020. február 27. csütörtök 21:50,
Ákos és Bátor napja van.

Gyermekeink, unokáink már arany árában veszik majd a kenyeret

buza foodbusinessnews netBár az idei nyarunk nem volt kibírhatatlanul meleg, mint volt több korábbi esztendőben, mégis az elmúlt teleken is éreztük, hogy megállíthatatlanul melegszik a légkör. A tudósok szerint ennek pár évtized múlva már igen súlyos következményei lesznek, sőt vannak, akik szerint már ehhez évtizedeink sincsenek.

   Mindez erőteljesen kihat majd a mezőgazdaságra, állattenyésztésre, így az élelmiszereinkre is, olyannyira, hogy mindennapi kenyerünk kerül ezáltal veszélybe. A kutatók szerint 70-80 éven belül a búzatermő területek akár 60 százalékát is sújthatják egyszerre aszályok – olvasható az Agroinform.hu oldalon.

   A Science Advances folyóiratban megjelent amerikai tanulmány megállapította, hogy a világ fő búzatermő körzeteinek legalább 30, de akár 60 százalékában, mintegy 70-80 éven belül, komoly és tartós szárazság léphet fel egyidőben – számolt be a Sciencedaily.com.
   Ez a változás a világ élelmiszer-ellátásában kiemelkedő szerepet játszó és az emberi fogyasztás kalóriaértékének legalább 20 százalékát adó búza évenkénti termését erősen visszavetheti. Song Feng, a geotudomány professzora, miután Miroslav Trnka, cseh professzorral közösen 27 klímaváltozási modellt vizsgált meg, egy nebraskai konferencián kijelentette, hogy ez sokként érheti az élelmiszer-termelés egész rendszerét.
   A veszély mértéke elsősorban a globális felmelegedés által kiváltott hőmérséklet-emelkedés lefékezésének lehetőségeitől függ. Jelenleg a világ búzatermő területének mintegy 15 százalékát érintheti szárazság egy időben. Kutatók szerint azonban ez a veszély a teljes terület 30 százalékára terjedhet ki, még ha a hőmérséklet-emelkedést a Párizsi Klímaegyezményben meghatározott 2 C fokon belül sikerül is tartani.
   Ezt meghaladó hőmérséklet-növekedés a szárazság még nagyobb kiterjedését és a búzaárak ugrásszerű emelkedését vonhatja maga után. A történelmi tapasztalatok egyértelműen mutatják, hogy a szárazság okozta terméskiesés az árak jelentős emelkedésével jár együtt.    Az igazi veszély az, ha a szárazság több körzetben egyszerre áll fenn, ami a termesztés és az ellátás összeomlásához vezethet – írta az Agroinform.hu.