Oldalletöltések száma: 10637879
2020. február 27. csütörtök 21:07,
Ákos és Bátor napja van.

Pár év múlva akár vissza is fiatalodhatunk majd, ha akarunk

visszafiatalodas drkurgis comAki szeretne sokáig fiatal maradni most új reményt kapott. Mert bár sokak bíznak abban, hogy ők örök életet fognak élni, eddig ez még senkinek sem sikerült, ráadásul a szép fiatal és dolgos középkorúságot jelentő évek gyorsan elszálnak, az emberek pedig megöregszenek. Talán belátható időn belül már visszafiatalodhatnak majd, akik akarnak.

   Több egyesült-államokbeli és egy kanadai intézet közreműködésével végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett rekombinációs (a meglévő tulajdonságokat kialakító örökítő tényezők újrarendeződése) emberi növekedési hormon (rhGH) epigenetikai szempontból képes visszafordítani az öregedést – írta az Arsratio.hu.

   Az epigenetika a gének olyan öröklődési formájának vizsgálata, amely nem jár együtt a DNS megváltozásával. A kutatók kíváncsiságát a rhGH hormonnal és a csecsemőmiriggyel kapcsolatban egy még 1986-ban publikált tanulmány keltette fel, amelyben felfedezték, hogy rhGH injekciókkal javítani lehet a patkányok immunrendszerének működésén. Gregory Fany, a kutatócsapat egyik tagja, a kilencvenes években magán is kipróbálta a hormont és észrevette, hogy az megfiatalította a csecsemőmirigyét, ami miatt az immunrendszere is erősebbé vált.
   A csecsemőmirigy a mellkasban található és az egyik fő feladata a T-sejtek előállítása. Sajnos azonban ahogy az emberek öregszenek zsír rakódik le a mirigyben, miközben a növekedési hormonok termelése is visszaesik. Ennek az a következménye, hogy az immunrendszer is gyengébbé válik.
   A kutatók kilenc embert toboroztak, hogy kiderítsék a növekedési hormon tényleg képes-e javítani a csecsemőmirigy és ezzel áttételesen az immunrendszer állapotán. A tanulmányhoz a DHEA nevű növekedési hormont használták, amíg két másik gyógyszert is szedniük kellett az önkénteseknek, amelyekkel a növekedési hormon egyik mellékhatását, a cukorbetegség kialakulását előzték meg. Az önkénteseket egy évig tartották rendszeres megfigyelés alatt és az eredmények szerint a vizsgálati időszak végére a kilenc önkéntesből hétnél látták, hogy a csecsemőmirigyben felhalmozódott zsír mennyisége lényegesen csökkent és a korábban zsír által kitöltött részeken újranőttek az egészséges szövetek.
   A kutatók több más tesztet is végeztek az önkénteseken, amelyek közül az egyik az epigenetikai markerek vizsgálata volt. Ezeket a biológiai kor meghatározására használják. A kutatók meglepetésére az eredmények szerint mind a kilenc önkéntesnél lényeges javulást figyeltek meg e téren is és átlagosan két és fél évvel tűntek fiatalabbak a valódi koruknál.
   A tudósok kiemelték, hogy a kutatás még nagyon korai fázisában van és emiatt még több vizsgálatra és a bevont önkéntesek számának növelésére lesz szükség ahhoz, hogy tényleg biztosan ki tudják jelenteni a növekedési hormonokkal valóban visszafordítható az öregedés és azt, hogy ez a folyamat biztonságos az emberek számára – derül ki az Arsratio.hu cikkéből.