Oldalletöltések száma: 10637888
2020. február 27. csütörtök 21:19,
Ákos és Bátor napja van.

Ahelyett, hogy eltűnt volna a Földről, újra támad a gümőkór

tuberkulozis ziarhargita roA 20. század legelején Magyarországon a halálesetek 25%-át a tbc, a tuberkulózis, vagy más néven gümőkór okozta. Emiatt világszerte Morbus hungaricus-nak, vagyis magyar betegségnek nevezték azt a kórt, amely a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt.

   Ma már gyógyítható, de még mindig több mint kétmilliárd ember fertőzött a tbc kórokozójával, amely tartós köhögéssel, kimerültséggel, súlyvesztéssel is jár. De miután ezek nem egyértelmű jelek, még napjainkban is hárman halnak meg percenként a gümőkórnak is nevezett betegségben világszerte.

   A tbc egy alattomos, bakteriális, fertőző betegség. Szakértők becslése szerint a betegek harmadát nem látja orvos, így kezelés nélkül fertőznek köhögésükkel környezetükben – írta az Euronews.com.
   A Global Fund vezető koordinátora arra figyelmeztet, a tbc potenciálisan végzetes kockázatot jelent a világ egészségbiztonságára. A gümőkór cseppfertőzéssel terjed, bárhol, bármikor megfertőződhet. A megelőzés legjobb módja ott harcolni a tbc ellen, ahonnan érkezik, mert a bevándorlás miatt a baktérium bárhová eljuthat. Fel kell végre ébredni ahhoz, hogy a célt, a betegség megszüntetését 2030-ra elérje a világ.
   Az antibiotikum-ellenálló fajok terjedése, valamint a nem megfelelően variált gyógyszeradagolás elősegítette az új járvány kialakulását. Ahogy csökken a hatékony gyógyszerek száma, a világnak úgy kell frissítenie eszköztárát: új diagnosztikai módszerekkel, oltásokkal, progresszív kezelésekkel.
   A tuberkulózis összefüggésben áll a helytelen táplálkozással és a rossz életkörülményekkel, ezért a nyomor betegségének nevezik. A szegény országokban a legsúlyosabb a helyzet.
   A Johnson & Johnson 2012-ben, 40 év után elsőként állt elő egy új gyógyszerrel. A gyógyszercég kutatási igazgatója szerint a tbc elleni szer előállítása ugyanolyan hosszú és drága kutatási folyamat, mint egy rákgyógyszer, vagy egy immungyógyszer kifejlesztése.
   A gyógyszer-rezisztens tbc-vírusok és baktériumok negyedmillió ember életébe kerülnek évente. Európában a gyógyszereknek ellenálló baktériumok aránya Ukrajnában, Moldovában, Oroszországban és Fehéroroszországban a legmagasabb. És gyorsan terjed. Néhol az új esetek több, mint negyede immunis a jelenlegi gyógyszerekre.
   Az ENSZ Közgyűlése tavaly kötelezettséget vállalt a küzdelem fokozására, arra, hogy a TBC-járványt 2030-ig felszámolja, de a Global Fund szerint a világ jelenleg nem e felé halad – olvasható az Eurónews.com írásában.