Oldalletöltések száma: 10632920
2020. február 17. hétfő 17:21,
Donát napja van.

Megdöbbentő szám: Magyarország teljes népességének negyede dohányzik

dohanyos telegraph co ukEgy aktív dohányost nagyon nehéz meggyőzni a dohányzás káros hatásairól, egészséggel kapcsolatos kockázatairól. Egyrészt közülük a legtöbben úgy vélik, hogy a bajok, betegségek mindig másokat érintenek csak, másrészt bíznak a szerencséjükben.

   A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba – mondta dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója szerda reggel az állami hírtévé egyik műsorában a Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

   A főigazgató elmondta, Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban, s ennek főként a dohányzás áll a hátterében. Magyarországon körülbelül 2,5 millió ember dohányzik, ez pedig meghaladja az uniós átlagot.
   A szakember elmondta, hogy az új típusú dohánytermékek, összefoglaló nevükön a füstmentes termékek – mint az elektronikus cigaretták – káros hatása ugyanúgy megjelenik a szervezetben, mint a hagyományos cigaretta esetében. Ezek a termékek nem segítenek a leszokásban, hiszen a nikotintartalmuk révén fenntartják a függőséget.