Oldalletöltések száma: 10632926
2020. február 17. hétfő 17:22,
Donát napja van.

Lehet, hogy mégsem javítja a látást a csoki, bár ki tudja

csokievo no shutterstock comA csokoládéhoz sok jó tulajdonságot párosítanak a fogyasztók, különösen azok, akik imádják e finomságot. Az egyik hiedelem most megdőlni látszik, legalábbis amíg egy újabb kutatás eredménye a mostanit meg nem cáfolja.

   A csokoládérajongók számára bizonyára nem túl jó hír, hogy egy korábbi beszámolóval ellentétben egy új kutatás szerint az étcsokoládé mégsem javítja a látást – írta a Medscape.com.

   A korábbi beszámoló szerint a csokoládé elfogyasztása után pár órával a látás bizonyos szempontból javul. Az új tanulmány azt mutatja, hogy háromnegyed tábla étcsokoládé elfogyasztása után a látásban semmilyen változás nem következik be és a szem vérellátása sem javul. Hangsúlyozandó azonban, hogy mindkét tanulmányban kevés önkéntes vett részt.
   Mivel két hasonló mintamérettel folyt vizsgálat egymásnak ellentmondó eredményt hozott, nyilvánvalóan további kutatásra van szükség – mondta el Dr. Jacob Siedlecki a vezető szerző, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója a JAMA Ophthalmology szakfolyóirat szeptember kiadásában.
   A csokoládé esetleges látásjavító képességének okát a kutatók abban látták, hogy a csokoládé nagyon sok flavonoid antioxidánst tartalmaz. Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsokkal teli csokoládé csökkenti az életkorral összefüggő makuladegenerációt, az étcsokoládéban lévő flavanol pedig bizonyítottan tágítja az ereket.
   A kutatók 22 egészséges, látásproblémáktól mentes, 20-62 év közötti önkéntest vontak be a vizsgálatba. A résztvevőket 20 gramm étcsokoládé (egy negyed tábla, 400 mg flavanol tartalommal), vagy 75 gramm tejcsokoládé (5 mg flavanol tartalom) fogyasztására választották ki véletlenszerűen.
   A résztvevők a csokoládé elfogyasztása előtt, majd két órával azután szemészeti vizsgálaton esetek át. A vizsgálatot egy viszonylag új, korszerű szkennerrel végezték. A kutatók azt vizsgálták, hogy a csokoládé kitágítja-e a retina vérereit, ami a szem jobb vérellátását jelezte volna. Az első vizsgálat után egy héttel a két csoportot megcserélték, azaz akik először étcsokoládét kaptak, azok a következő alkalommal tejcsokoládét, és fordítva.
   Az adatok elemzésekor a kutatók megállapították, hogy a tejcsokoládét és étcsokoládét fogyasztó csoportok retina szkenneres és látásvizsgálatában nem volt jelentős eltérés.
   Dr. Gareth Lema a Mount Sinai retina sebésze csokoládérajongóként kissé csalódott volt új az eredmények láttán. Úgy vélte, hogy bár az új vizsgálat semmilyen előnyt nem mutatott, ez nem zárja a hosszú távú fogyasztás esetleges előnyeit. Még az első tanulmány is csak csekély mértékű pozitív eredményt mutatott, és egyik tanulmány sem állította azt, hogy a csokoládé sasszemeket varázsol. De – tette hozzá – az étcsokoládé napi rendszerességgel történő fogyasztásának hatásait még nem ismerjük – olvasható a Medscape.com oldalon.