Zsugorodnak az állatok a melegedő klímában

madarak zsugorodk theswaddle comNem lehet eleget foglalkozni a klímaváltozással, különösen azért, mert nem csak az emberek életminősége változik rossz irányba, de a természeti környezetet, a növény és állatvilágot is gyökeresen átalakítja, és nagy valószínűséggel nem teszi jobbá.

   Újabb adalék mindehhez annak a tanulmánynak a megállapítása, amely szerint az éghajlat melegedése miatt csökken a madarak testmérete, miközben nő a szárnyfesztávolságuk.

   A kutatók 52 észak-amerikai vándormadárfaj csaknem 71 ezer preparált egyedét tanulmányozták. Az elmúlt negyven év során összegyűjtött madarak mindegyike a chicagói épületekkel való ütközés miatt pusztult el – írta a BBC hírportálja.
   A szakemberek szerint az Ecology Letters című folyóiratban publikált tanulmány eredményei fontosak annak megértéséhez, hogy miként alkalmazkodnak az állatok az éghajlatváltozáshoz.
   Brian Weeks, a Michigani Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint csaknem az összes általuk vizsgált madárfaj kisebb lett. A szakember megdöbbentőnek nevezte, hogy bár nagyon különböző fajokról van szó, mégis rendkívül hasonlóan reagálnak a környezeti változásra.
   Weeks szerint az állatok klímaváltozáshoz való alkalmazkodását vizsgáló tanulmányok általában az elterjedési területeket és a vonulási útvonalakat érintő változásokra, valamint az életszakaszok eltolódására fókuszálnak. A mostani tanulmány eredményei azonban azt sugallják, hogy a testi, fizikai változások is egy kulcsfontosságú szempontot jelentenek.
   Az eredmények szerint az 1978 és 2016 közötti időszakban a madarak lábszárcsontja 2,4 százalékkal lett rövidebb, míg ugyanez idő alatt a szárnyuk hossza 1,3 százalékkal nőtt. Weeks elmondta, hogy a vándorlás rendkívül megterhelő a madaraknak, a kisebb test kevesebb felhasználható energiát jelent a madarak számára a hosszú vándorútjaik során. A szakember szerint azoknak a madaraknak a legmagasabb a túlélési esélye, amelyek nagyobb szárnyfesztávolsággal kompenzálják a kis testüket.
   A kutatók nem tudják biztosan, hogy a melegebb hőmérséklet hatására miért zsugorodnak a madarak. Az egyik elmélet szerint a kisebb testű állatok gyorsabban tudnak lehűlni. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az alpesi kecskék és a szalamandrák is zsugorodnak a klímaváltozás miatt.