Állandó kérdés, melyik gyümölcs zöldség

zoldseg gyumolcs newsnetwork mayoclinic orgHa almát, őszibarackot, szőlőt, dinnyét eszünk, fel sem merül gondolatunkban, hogy ezek ne gyümölcsök lennének. Általában a gyümölcs fogalma valamilyen édes, vagy esetleg más kellemes ízű bogyót, gömböt jelent. De vajon minden gyümölcs, amit annak eszünk, vagy éppen zöldség?

   A legtöbb vitát az váltja ki, hogy a paradicsom zöldség-e, vagy gyümölcs, de e pompás termésen kívül van még néhány zöldség, amelyen lehetne vitatkozni, s amely tulajdonképpen lehet, hogy nem is az – hivatkozott a Treehugger.com cikkére a Sokszínűvidék.24.hu.

   Botanikai szempontból a gyümölcs a növény húsos termése, ami körülveszi a magot, míg zöldség a növény bármely, ehető része. Azonban a kérdést nem lehet csupán botanikai nézőpontból vizsgálni. Ennek bizonyítéka az 1893-ban Amerikában, a Legfelsőbb Bíróság előtt tárgyalt eset, amely derekasan összekeverte a dolgokat.
   Történt ugyanis, hogy amikor a manhattani nagykereskedőnek, John Nix-nek vámot kellett fizetni a karibi paradicsom szállításakor, ő megtagadta a fizetést, mondván, a paradicsom gyümölcs, s ezért vámmentességet élvez. A kérdés olyan horderejű volt, hogy az ügy bíróságra került. Ott végül kimondták: a paradicsom zöldség, mert azt úgy főzik és fogyasztják, mint a zöldségeket. Nix elvesztette a pert.
   Horace Gray bíró 1893-ban úgy érvelt, hogy botanikai szempontból a paradicsom gyümölcs, csakúgy, mint az uborka, a tök, a bab és a borsó, de az emberek fogyasztási szokásainak szempontjából ezek mind zöldségek.
   Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik a Wikipedia szerint. A köznyelv többnyire csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek. A tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is, amelynek a frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni.
   Mivel szerte a világban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az egyes terméseket valahova besoroljuk, készült egy lista azokról a zöldségekről, amelyek tulajdonképpen gyümölcsök, legalábbis botanikai szempontból. Ilyen a már többször említett paradicsom, a paprika, vagy a padlizsán. De ide tartozik a cukkini, uborka, zöldbab, borsó, avokádó, csemegekukorica, vagy éppen az olajbogyó is – írta a Sokszínűvidék.24.hu.
   A kérdésen persze lehet még tovább vitatkozni, az viszont nem biztos, hogy érdemes.