Oldalletöltések száma: 10618628
2020. január 20. hétfő 07:43,
Fábián és Sebestyén napja van.

Összegyűjtötték a magokat baj esetére

maok gyujtese texasbutterflyranch comBár időről időre újabb növények (és persze állatok) sokaságának veszélyeztetettségéről, sajnálatos esetben teljes kihalásáról kapunk hírt, ma még szerencsére szinte megszámlálhatatlan növényfaj él a világon. Előrelátó szakemberek összegyűjtötték jó néhánynak a magvait.

   Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain tudósok, akik szerint a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést – írta az MTI híre nyomán a Hvg.hu.

   Négy kontinens 25 országának több mint száz tudósa 28 globálisan fontos haszonnövény 371 vadon élő rokonának 4644 magmintáját gyűjtötte be gyalogosan, gépkocsival, csónakon, lovon, sőt elefánton utazva a világ legtávolabbi pontjaira.
   Hannes Dempewolf, a Crop Tust nevű globális kezdeményezés vezetője elmondta, nem egy parki sétáról volt szó. Ezek az utazások gyakran veszélyesek és fizikálisan embert próbálók voltak hőségben, porban, vadállatok jelentette veszélyek közepette. A magvakat gyűjtők által a terepről hozott történetek gyakran emlékeztetnek az Indiana Jones-filmek jeleneteire.
   A Crop Trust a Brit Királyi Botanikus Kertekkel és a Kew Gardensben lévő Millenniumi Magbankkal (MSB), valamint norvég támogatással folytatja a maggyűjtést, amely a legambiciózusabb globális erőfeszítés arra, hogy megőrizzék a haszonnövények vadon élő rokonainak a magjait. A vadon élő növények ugyanis fejlődésük során képesek voltak zord körülményeket is túlélni, köztük a csapadékhiányt, az áradásokat, szélsőséges hőmérsékleteket és a rossz minőségű talajt, és így kiaknázatlan források lehetnek a klímaváltozásnak ellenálló növények termesztéséhez.
   A növényeket veszélyezteti a mérték nélküli erdőirtás, a városok növekedése, a klímaváltozás és a háborús konfliktusok, és sokszínűségük elvesztése veszélyeztetheti a globális élelmiszerbiztonságot. Chris Cockel projektmenedzser szerint a banán jól példája a veszélyeztetett növénynek, mivel egyre gyakrabban támadja meg betegségfontos, hogy az összegyűjtött magokat felhasználjuk, hogy visszahozzuk az elveszett genetikai jellegzetességeket, amelyek segítenek abban, hogy a banán ellenállóbb legyen különösen ezen betegséggel szemben – írta a Hvg.hu.