Klímaváltozás miatt az alma pirosságától is elköszönhetünk

alma piros vectorstock comA melegedő éghajlat, a klímaváltozás olyan történéseket idézhet elő, amelyekre még csak nem is gondolunk. Van, amit már saját bőrünkön is tapasztalunk és lesznek hosszabb távú változások, amelyet ma még nem ismerünk. Például a szakemberek szerint eltűnhet a piros alma.

   Ha valaki egy szépen mosolygó almát képzel el magának, az általában piros, bár vannak ízletes sárga, zöld almák is. Az emberek generációk óta előnyben részesítik a piros almát, bár az emelkedő hőmérséklet talán épp a szép színnek árt majd – írta a Sokszínűvidék.24.hu.

   A mai modern alma ősei Kazahsztán hegyeiből származó vadalmák voltak. A Kínát nyugatról határoló hegyekben ma is teremnek ezek a vad almafák, lehullott gyümölcseik kiváló eledelt biztosítanak a medvéknek, bár a fák száma az embernek köszönhetően az elmúlt fél évszázadban 90% -kal csökkent, és jövőjük is bizonytalanná vált – írta a BBC.
   Az alma színét bizonyos gének okozzák, ugyanakkor a tudósok azt is észrevették, hogy a szín a hőmérséklettől is függ. David Chagne, az új-zélandi Növény- és Élelmezési Kutatás genetikusa kijelentette, ahhoz, hogy az alma teljes mértékben piros legyen, hűvös levegő szükséges, mert ha 40 ° C fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor az MYB10 és az antocianin szint összeomlik és ez a szint határozza meg az alma pirosságát.
   Ezt támasztja alá az a megfigyelés is, amit Spanyolországban a Pireneusok régiójában kollégáival tapasztalt a tudós. Felfedezték ugyanis, hogy az általában élénk vörös alma teljesen megfakult egy különösen forró július után. Így kijelenthető, hogy az éghajlatváltozás egyértelműen veszélyezteti a piros almák létét, bár ezt a tényt a tudósok különböző programokkal igyekeznek orvosolni – derül ki a BBC cikkére hivatkozó Sokszínűvidék.24.hu írásból.