Kevesebb lenne a mogorva ember, ha jól kialudnánk magukat

mogorvasag shutterstock comAmikor reggelente az ember bemegy a munkahelyére, nem ritka, hogy mogorva, rosszkedvű emberekkel találkozik. Persze meglehet, hogy ő is éppoly mogorva, de azt inkább mások veszik észre. A mogorvaság összefügg a kialvatlansággal.

   Pár éve a nemzetközi Idegtudományi Társaság San Diegó-i kongresszusán mutatták be azokat az új kutatásai eredményeket, amelyek szerint már egyetlen éjszaka alváshiánya is olyan agyi aktivitási mintázatot eredményez, amely nagyon hasonlít a szorongáséra – olvasható a Házipatika.com oldalon.

   Ahogy Eti Ben-Simon, a Berkeley egyetem kutatója a Popular Science magazinnak elmondta, a kevés alvás ugyanazokat a mechanizmusokat váltja ki, amelyek érzékennyé teszik az érzelem-feldolgozást és az érzelemszabályozást támogató agyi régiókat. Ha krónikus alváshiány áll fenn, akkor a szorongás szintjét idézzük elő, és ez segíthet a szorongásos zavar kialakulásában.
   Az akkori vizsgálat során a kutatók 18 egészséges embert figyeltek meg az alváslaborban két éjszakán át. Az első éjszakán semmit sem alhattak, majd a másodikon bármennyit. A tudósok este és reggel is megmérték a kísérletben résztvevők szorongásszintjét. Amikor a résztvevők alváshiányban szenvedtek, szorongásuk a következő napon 30 százalékkal megemelkedett, és a résztvevők fele elérte a klinikai szorongásos zavar küszöbértékét.
   Azt is megvizsgálták, hogy mi történik az agyban egy éjszakai alvászavar után. Másnap reggel a résztvevők agyát egy fMR-szkennerben ellenőrizték. Gyerekekkel és idősekkel szembeni visszaélésekről vetítettek nekik videoklipeket, hogy érzelmi reakciókat idézzenek elő. Az álmatlan éjszakát követően jelentősen nagyobb aktivitást tapasztaltak az agy érzelemközpontjaiban. Mindkét terület negatív érzelmeket dolgoz fel, például a félelmet, és mindkettő hiperaktív a szorongásos rendellenességben szenvedő betegeknél.
   Ben-Simon, a kutatás vezetője szerint, amikor kipihentek vagyunk, agyi területeink, amelyek segítenek az érzelmeink felügyeletében, a nyugalmunk megőrzését is segítik, de ezek a régiók igen érzékenyek az alváshiányra. Ha elveszítünk bizonyos mennyiségű alvást vagy akár egy egész éjszakát, ezek a régiók kikapcsolt állapotba kerülnek, és nem tudják lefuttatni az érzelmi szabályozás folyamatait. Jó hír, hogy miután a résztvevők teljes éjszakai alvást kaptak, szorongásuk normális szintre változott. De nemcsak az alvás mennyisége volt fontos, hanem a minősége is – áll többek között a Házipatika.com cikkében.