Oldalletöltések száma: 10632919
2020. február 17. hétfő 17:21,
Donát napja van.

Hetente megesszük a magunk egy műanyag kupakját

mikromuanyag twitter com 001Mind több szakember szólal meg és hívja fel a figyelmet a műanyagszemét veszélyeire, arra, hogy ha le is bomlik az adott műanyagtárgy, a mikrorészecskéi igen hosszú ideig lapulnak meg termőtalajainkban, folyóinkban, tengereikben és emiatt élelmiszereinkben is. Szinte hihetetlenül nagy mennyiségű műanyagot fogyasztunk el.

   Nagyjából 20 kilogrammnyi mikroműanyagot fogyaszt el egy ember az élete során – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közelmúltban megjelent tanulmányából, amelyről az Infostart.hu írt.

   Egy hét alatt egy ember egy műanyagflakon kupakjának megfelelő mennyiségű, nagyjából 5 gramm műanyagot fogyaszt el, főleg a vízivás, valamint az olyan ételek révén, mint a kagylók és rákfélék, amelyeket általában egészben, vagyis az emésztőrendszerükben lévő műanyagokkal együtt fogyasztanak. Mindez azt jelenti, hogy egy hónap alatt nagyjából 21 gramm, egy évtized során akár 2,5 kilogramm mikroműanyag is bekerülhet egy ember szervezetébe.
   Egy emberélet alatt ez körülbelül 20 kilogramm mikroműanyagot jelent, ami nagyjából két nagyméretű kukának megfelelő mennyiség. A kutatók szerint egyelőre nem tudni, hogy ezeknek a mikro- és nanoműanyagoknak az elfogyasztása milyen hatással van az emberi egészségre.
   Thava Palanisami, az ausztráliai Newcastle Egyetem munkatársa, aki részt vett a WWF tanulmányának elkészítésében elmondta, annyit tudunk, hogy ezek bekerülnek a szervezetünkbe és fennáll a lehetősége, hogy mérgezést okoznak. Ez pedig kétségkívül okot ad az aggodalomra – olvasható az Infostart.hu információjából.