Sokat gyalogolnak majd azért, hogy megtudják, hány sas él hazánkban

parlagi sas wikipediaEgy városlakó élete során talán sohasem, de még az erdők, mezők közelében élők is csak nagy véletlenül találkozhatnak hazánkban sassal, pedig mint kiderült, élnek e fenséges madarak közül jó néhányan mifelénk is. Azt viszont, hogy hány példány található hazánkban ezekből a ragadozó madarakból, csak sasszámlálással tudják meghatározni.

   Az idén már 17. alkalommal szervezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az országos sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását januárban.

   Magyarországon a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. A kezdeményezés azt is szeretné elérni, hogy a magyar lakosság jobban megismerhesse a ragadozómadarak életét – hangzott el az állami hírtévé szerdai műsorában. Orbán Zoltán, az MME szóvivője arról beszélt, hogy legnagyobb számban rétisasok és parlagi sasok telelnek Magyarországon, de minden évben előfordulnak fekete sasok és szirti sasok is.
   A számlálás három napig tart, és úgy tűnik, hogy az elmúlt éveket tekintve most lesznek a legjobbak ehhez a körülmények. Ehhez ugyanis az a legjobb, ha nincs hó, de fagyott a talaj, mert akkor a szakemberek olyan helyekre is be tudnak menni autóval, ahol a sasok vannak. A sasszámlálás sikeréhez három nap alatt az ország csaknem 20 százalékát kell bejárniuk a számlálóknak.
   Az akció során a szakemberek általában 11 ezer ragadozó madarat látnak, 15-16 faj képviselőit. Magyarország területén mintegy 1100 sast szoktak számlálni, az élőhelyeken háromezer focipályányi területenként látható egy rétisas és csak hétezer focipályányi területenként egy parlagi sas.
   A szakember elmondta. hogy az 1970-es 80-as években a parlagi sas majdnem kipusztult Magyarországról. A sok évtizedes védelmi munka nyomán jelenleg 220 pár parlagi sas él hazánkban, az európai uniós parlagisas-állomány több mint kétharmada.
   Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve január 17. és 19. között szervezi meg az országos sasszinkront. A felmérés eredményéről várhatóan január végén, február elején számolhatnak be – tudatta az MTI.