Oldalletöltések száma: 10632921
2020. február 17. hétfő 17:21,
Donát napja van.

A kidobott csikk is károsítja az egészséget

hamutarto csikkekel sfgate comAmikor valaki beül egy dohányos ember autójába, vendégségbe megy egy dohányzó családhoz, azonnal megcsapja az orrát a cigarettafüst és a kidobott csikkek okozta savanykás, kesernyés, kellemetlen szag, amelyet el is nézhetne vendéglátóinak, ha nem veszélyeztetné az ő, vagyis a nemdohányzó ember egészségét is.

   Dustin Poppendieck, az Amerikai Szabványügyi és Technológiai Intézet munkatársa kollégáival 2100 elnyomott csikket vizsgált – írta a ScienceAlert. Az adatok alapján az első 24 órában egy csikk egy égő cigaretta nikotin-kibocsátásának 14 százalékát állítja elő, de még napokkal később is mérhető az emissziója – olvasható a National Geographic-ban.

   Poppendieck szerint az eredmények meglepőek, hiszen jelentős kibocsátásról van szó. A kutató úgy gondolja, hogy a csikkek zárt térben, például egy autóban vagy szobában tárolva hosszú időn át jelenthetnek veszélyt a szervezetre.
   A csapat egy tárolóban helyezte el a csikkeket, majd 8, a dohányfüstre jellemző vegyület arányát mérte fel a konténerben. Az anyagok közül 4-ről gondolják úgy, hogy egészségkárosítóak. A szakértők arra jutottak, hogy amikor magasabb volt a tároló hőmérséklete, a csikkek több vegyületet bocsátottak ki.
   Az adatok azt bizonyítják, hogy a nem megfelelően tárolt kialudt cigaretták nem csak a dohányzókat fenyegetik. Poppendieckkék tanulmányukban kiemelték, hogy elemzésükben egyetlen gyártó termékét használták, ezért további márkákat is érdemes lesz bevonni a későbbi vizsgálatokba.
   Napjainkban világszerte évente mintegy 5 billió cigarettát szívnak el, a csikkek jelentős részétől pedig nem megfelelő módon szabadulnak meg. Mivel a csikkek nem bomlanak le, eldobásuk a környezetet is szennyezi – derül ki a National Geographic írásából.