Oldalletöltések száma: 10637841
2020. február 27. csütörtök 20:26,
Ákos és Bátor napja van.

A csípős nem csak finom, de jót is tehet

chili paprika(1)Nagyon sokan kedvelik a csípős ízeket, vannak nemzetek, amelyek étrendjében a legtöbb eledel erős, sőt méregerős ízeket tartalmaz, másutt a férfiasság egyik jelképe a száj és torokégető fűszeres ennivalók fogyasztása. De vajon jól tesszük, ha csípőset eszünk?

   A globalizáció ételeinkre, a fűszerek használatára is kihat, az étkezési szokások változása figyelhető meg világszerte. A nem megfelelő étkezés a mozgásszegény életmóddal együtt jelentős számú megbetegedéshez és halálozáshoz vezethet – írta a DrPortal.hu.


Több étrend típus előnye igazolódott már napjainkra, például a mediterrán diéta, vagy a japán hagyományos étrend, amely zsírszegény diétával, sok gyümölcs-, alga-, valamint halfogyasztással jár, illetve számos élelmiszer rendelkezik kifejezett jótékony egészségügyi hatással, mint például a zöld tea, olivaolaj, diófélék, omega-3 zsírsavakban gazdag halak.
De mi a helyzet a csípős fűszerekkel – teszi fel a kérdést az orvosi szakportál? Nos, a csípős fűszerek egyik legismertebb és legkedveltebb képviselője a chili paprika, amely Dél-Amerikából indult világhódító útjára Colombus után. A téma jelentőségére hívta fel a figyelmet az, hogy a BMJ, az egyik legrégebbi, már 170 éve működő orvosi folyóirat szerkesztőségi cikkben foglalkozott a csípős üggyel. Mint kiderült, több kutatócsoport is foglalkozott az utóbbi időben a chili fiziológiai hatásaival. A chili ugyanis többek között antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, emellett szabályozza az étvágyat, a hőtermelődést és az energia-háztartást, így jótékony lehet a testsúlyszabályozásban is.
Lv és munkacsoportja BMJ-ben megjelent kutatási eredményei mintegy fél millió kínai felnőttnek csípős étel fogyasztási szokásain alapulnak. Kína több régiójából származó emberek adatait gyűjtötték össze több mint hét éven keresztül.
A vizsgálati időszakban 20224 haláleset történt. 14%-kal alacsonyabb volt a halálozás azoknál, akik heti 6, vagy mind a 7 nap fogyasztottak csípős ételt. Akik kevesebb, mint heti egyszer fogyasztottak csípős ételt, azoknál gyakrabban fordult elő daganatos, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi megbetegedés.
A közhiedelemmel ellentétben a csípős étel nem feltétlenül növeli a gyomorfekély kialakulásának kockázatát sem, sőt kimutatható a megelőző hatása is. Egy ázsiai felmérés alapján a chilifogyasztók ritkábban szenvedtek gyomorfekélyben, mint azok, akiknek nem volt a chili a napi életük része – olvasható a DrPortal-n.