Jól feltöltjük magunkat energiával

energia ital lifehacker comNincs oly távol még az az időszak, amikor a reggel nehezen ébredők, vagy a későig teljes energiával dolgozni akarók csak a jó erős kávéval tudták doppingolni magukat. Aztán eljött az energiaitalok korszaka és míg a kávézásnak mind több jótékony hatására derül fény, addig az energiaitalok fogyasztását közel sem üdvözlik ennyire az orvosok.

   Az elmúlt egy évben közel 32 milliárdot költöttünk energia- és sportitalokra, ezekből 50 millió liter fogyott és amelyekből egy év alatt összességében 15 százalékkal ittak többet a magyarok. A forgalom 90 százalékát az energiaitalok tették ki, abból is leginkább a 200-250 ml-es kiszerelésű fogy – derül ki a Hvg.hu összeállításából.

   A Nielsen kutatásából kiderül az is, hogy a megvásárolt termékek több mint felét a 400 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű üzletekből szerzik be a fogyasztók. A kategória növekedése évek óta töretlen, és jellemzően májusban már kezd felpörögni az eladás, ami aztán július-augusztusban jár csúcsra: ekkor valósul meg az értékbeli és a mennyiségi forgalom közel egyötöde.
   Az ötvenmillió liter több mint 60 százaléka extra ízesítés nélküli, ami mellett csak az alma ízesítésű serkentő hatású italok rúgnak labdába. Az egyéb különleges ízek, mint például szőlő-tutti frutti, mangó-narancs-tutti frutti stb. értékbeli piaci részesedése elenyésző.
   Érdekesség, hogy leginkább a fővárosi fogyasztók nyúlnak az energiaitalos doboz után: az összforgalom harmada itt keletkezik, míg az északkeleti és északnyugati régió viszi a kategória forgalmának egynegyed-egynegyedét – írta a Hvg.hu.