Oldalletöltések száma: 10632574
2020. február 16. vasárnap 23:41,
Julianna és Lilla napja van.

Egy év múlva már nem repülhetnek a szúnyogbombázók

szunyogirtasAz idei nyár az igencsak zaklatott időjárás mellett leginkább a szúnyogokról szól. Az eddigi gyérítések után is köszönik, nagyjából jól vannak e derék vérszívók és elpusztult társaik helyett is újult erővel rongálják a nyaraló idegeit, teszik tönkre a szép nyári estéket.

   Az országos szúnyoggyérítést áprilisban kezdték meg, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a szúnyoghelyzetet – írta a 24.hu.

   A lap által megkérdezett szakemberek szerint a probléma az, hogy Magyarországon hagyományosan 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton. Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését, egyúttal a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését, másrészt sokkal kevesebb mérgező anyaggal terhelik a környezetet.
   Dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa egy márciusi konferencián arról beszélt, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. Az előadáson az is elhangzott, hogy a szervezett imágóirtás módszertana körülbelül 40 éve változatlan, miközben a biológiai módszertan – noha 30 éve vezették be – minimális mértékben vált a védekezési stratégia részévé idehaza.
   Az irtást irányító katasztrófavédelem munkatársa a lap kérdéseire megerősítette, előreláthatóan az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Hozzátette, hogy az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Ennek előnye, hogy az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható vele a vérszívók permetezése.
   Az irtószer földi kijuttatása melegködös eljárással történik. Egy platós kisteherautóra szerelt motor magas hőfokon ködöt képez az irtószerből, amelynek vivőanyaga nem mérgező, paraffinbázisú fehérolaj. A vízszintes irányban mozgó és jól elterülő köd jellemzően 5-15 percig, egyes esetekben akár egy órán át is a területen lebeghet, így a növényzetben megbúvó, éppen nem repülő szúnyogokra is hat. Az eljárás egész éjszaka végezhető.
   A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kémiai szúnyoggyérítésre a települések belterületén van lehetőség, így nem kell attól tartani, hogy földi úton nem érhető el minden olyan terület, amelyet repülőről el lehet érni. Külterületen azért nem lehet kémiai irtást végezni, mert a szer minden, közel szúnyognagyságú rovarra negatívan hat, így hatalmas károkat okozna ezeken a részeken a gyérítés – derül ki a 24.hu írásából.