Állítják, hogy csak öt százaléka hiányzik az orvosoknak, de a valóság más

orvoshiany youtube comTudják, persze, hogy tudják azok, akik rendszeresen orvoshoz kényszerülnek, hogy nagy a baj az egészségügyben és örülnek, ha orvossal találkoznak, mert a doktorok, nővérek közül mind többen hagyják el az állami rendszert és mennek külföldre, vagy a többségnek aligha megfizethető magánintézményekbe. A statisztika mindezt alig tapasztalja.

   A KSH szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint kétszer-háromszor több az üres álláshely – írta az Infostart.hu.

   A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai egészségügy szakemberhiánya meghaladja az 5 százalékot. A 185 ezer álláshelyen 42 ezer orvos és 104 ezer szakápoló dolgozik. Az orvosi álláshelyek 3,8 százaléka, a szakdolgozói álláshelyeknek pedig a 3,4 százaléka betöltetlen. A legnagyobb probléma a fekvőbeteg-ellátásban van, ahol az orvoshiány 6,2 százalékra rúg, a szakdolgozói állásoknak pedig több mint az 5 százaléka áll üresen.
   A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérése viszont a KSH adatainál kétszer-háromszor nagyobb szakemberhiányról tanúskodik. A legnagyobb szakemberhiány a közép-magyarországi régióban és Nyugat-Magyarországon érezhető. A főváros és a nagyobb városok a leginkább érintettek, ahol a legtöbb munkalehetőség van, és más ágazatok elcsábítják az egészségügyi pályáról a dolgozókat – mondta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke.
   A szakmai szervezet tavaly készült országos felmérése szerint az ápolásvezetők 15-20 százalékos szakdolgozói hiányról számoltak be. A válaszadóknak csupán a 4 százaléka gondolta megfelelőnek a szakdolgozói létszámot, a helyzet a legtöbb válaszadó szerint öt éven belül kritikussá válhat a nyugdíjba vonulók és a pályakezdők hiánya miatt – olvasható az Infostart.hu hírportálon.