Oldalletöltések száma: 10636082
2020. február 23. vasárnap 02:41,
Alfréd napja van.

Meddőség sújtja a magyar házaspárok negyedét

medoseg momjunction comMiközben a világ a túlnépesedés egyelőre megoldhatatlannak tűnő bajával küzd sok más ugyancsak megoldhatatlannak látszó baj mellett, addig a fejlett országokban a teljes termékenységi arányszám, vagyis az egy nőre jutó gyermekek száma messze lemarad a kívánatos 2,1 gyerektől. Hazánkban ez a szám 2017-ben 1,5 volt.

   A visszafogott szülési kedvnek számtalan társadalmi, gazdasági oka lehet, de egy megdöbbentő számadat azt is bizonyítja, hogy sok családot, bár szeretnének gyerekeket, a meddőség is sújtja. Hazánkban ez a házaspárok negyedét érinti – mondta el Ratkó Tünde szülésznő szombaton, az állami hírtévé egyik műsorában.

   A szakember szerint világszinten is nagyon nagy arányban küzdenek az emberek a meddőséggel, és miközben általában női problémának tekintik, 40-40 százalék az esélye a rendellenességnek a két nem között, 20 százalékban pedig valamilyen külső okra vezethető vissza.
   A férfiakat érintő meddőség hátterében általában a rossz táplálkozás áll. A tartósítószerek, a konzervált ételek, és általában az élelmiszeriparból érkező rossz minőségű ételek jelentősen rontják a termékenységet. Különösen fontos a bevitt vas szerepe ezen a területen mind a férfiak, mind a nők körében – mondta el a szülésznő.